Germania/alegeri: Angela Merkel este considerată cel mai competent candidat la postul de cancelar (sondaj)

Germania/alegeri: Angela Merkel este considerată cel mai competent candidat la postul de cancelar (sondaj)

Cancelarul Angela Merkel se bucură de încrederea germanilor în ceea ce privește capacitățile sale de politician, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Emnid, care subliniază sprijinul puternic față de șefa conservatorilor cu câteva zile înainte de alegerile federale, ce vor avea lor pe 24 septembrie, relatează miercuri agenția Xinhua.

Emnid a intervievat alegători germani, în cadrul unui sondaj realizat pentru postul de televiziune N24, în legătură cu nivelul de competență al candidaților pentru postul de cancelar din partea celor șase mari partide din diferite zone politice.

Dna Merkel se află pe primul loc la aproape fiecare domeniu politic, surclasându-l pe tema Europei chiar și pe fostul președinte al Parlamentului European Martin Schulz, candidat din partea Partidului Social-Democrat (SPD). Candidata partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, întrunește cele mai mici punctaje în toate domeniile.

Astfel, potrivit sondajului, 55 % dintre cei chestionați au ales-o pe Angela Merkel drept candidat cu competențe economice, ea fiind urmată de Christian Lindner, președintele Partidului Liber-Democrat (FDP), cu 32 %, în timp ce Martin Schulz se clasează pe locul al treilea, cu 31 %. Cem Oezdemir, din partea partidului ''Verzii'' (ecologiștii), întrunește 17 %, Sahra Wagenknecht (Partidul Stângii) — 12 %, iar Alice Weidel (AfD) — doar 6 %.

Cu toate că Schulz nu a fost activ pe scena politică germană în ultimii ani datorită îndelungatei sale cariere la Parlamentul European, el nu este considerat mai competent decât dna Merkel în ceea ce privește politica europeană. Astfel, 59 % dintre respondenți o consideră pe Angela Merkel ca fiind competentă la acest capitol, 46 % pe Schulz, care este urmat de Oezdemir (21 %), Lindner (18 %), Wagenknecht (12 %) și Weidel (5 %).

Deși politica dnei Merkel privind criza refugiaților a fost puternic criticată, sunt mai puțini cei care cred că opozanții politici ai cancelarului pot avea o politică mai solidă în ce privește refugiații decât a avut ea. La acest capitol, Angela Merkel este considerată competentă de către 52 % dintre cei intervievați, fiind urmată de Schulz (35 %), Oezdemir (28 %), Wagenknecht (22 %), Lindner (19 %) și Weidel (11 %).

Justiția socială este singurul capitol în care Schulz este perceput ca având cel mai înalt grad de competență, comparativ cu dna Merkel.

''Este timpul pentru mai multă justiție'', acesta este motto-ul cu care SPD și-a făcut campanie pentru alegeri. Schema de asigurări pentru cetățeni propusă de Schulz, renunțarea la limitarea temporală, considerată nefondată, a locului de muncă, precum și eliminarea exceptărilor de la salariul minim, toate acestea i-au convins pe participanții la sondaj: 44 % îl consideră pe Martin Schulz ca fiind competent, în timp ce Angela Merkel întrunește 40 %.

Referitor la competențele privind politicile de mediu, candidatul ecologist Oezdemir este considerat cel mai capabil, fiind preferat de 49 % dintre cei intervievați. El este urmat de dna Merkel (39 %), Schulz (24 %), Wagenknecht (16 %), Lindner (15 %) și Weidel (6 %).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...