Germania/alegeri: Cancelarul Merkel și contracadidatul Schulz se vor "duela" duminică în dezbaterea "ultimei șanse" pentru social-democrat

Germania/alegeri: Cancelarul Merkel și contracadidatul Schulz se vor "duela" duminică în dezbaterea "ultimei șanse" pentru social-democrat

Cancelarul german, creștin-democrata Angela Merkel, și contracandidatul său social-democrat Martin Schulz se vor confrunta duminică în singura lor dezbatere electorală televizată înaintea alegerilor federale ce vor avea loc trei săptămâni mai târziu, la 24 septembrie, un ''duel'' de la care însă puțini așteaptă schimbarea cursului electoral, notează vineri DPA.

Dezbaterea, care va dura 90 de minute, va fi transmisă de patru posturi de televiziune și ar putea fi urmărită de 15-20 milioane de telespectatori. Ea ar putea constitui ultima șansă a lui Martin Schulz de a recupera din avansul consistent al cancelarului în sondaje. Deși social-democratul, fost președinte al Parlamentului European, este considerat un vorbitor mai bun decât Angela Merkel, un sondaj făcut public joi de televiziunea publică ARD arată că 64% dintre alegători se așteaptă ca dezbaterea de duminică să fie câștigată de actualul cancelar, numai 17% mizând pe contracandidatul Schulz.

Dacă Martin Schulz (61 de ani) are totul de câștigat duminică, Angela Merkel (63 de ani) ar putea avea, dimpotrivă, totul de pierdut după 12 ani de mandat, dezbaterile televizate ducând nu o dată la pierderea unei părți din aura de autoritate asociată cu funcția de șef al guvernului.

Cu toate acestea, mulți analiști sunt sceptici că dezbaterea va determina o schimbare dramatică a cursului alegerilor.

''Dezbaterile anterioare (cea de duminică va fi a cincea între lideri de partid în istoria țării, n.r.) au arătat că o mare parte dintre privitori au deja o preferință pentru unul din candidați și sunt foarte selectivi în privința discuției'', a explicat Matthias Jung, de la institutul de sondare Forschungsgruppe Wahlen, pentru DPA.

Deocamdată, favoriți sunt considerați cancelarul Merkel și creștin-democrații, dar multe se pot schimba în ultimele săptămâni de campanie și, oricum, votul de la 24 septembrie va marca doar începutul negocierilor pentru viitoarea coaliție de guvernare

Deși unele subiecte controversate precum căsătoria între persoane de același sex au fost îndepărtate de pe agenda electorală, există în continuare multe teme care, foarte probabil, vor fi atinse în timpul dezbaterii și care au fost deja exersate în campanie, una considerată mai degrabă plictisitoare și mediocră.

Printre aceste teme se află puterea politică a industriei auto în urma scandalului emisiilor de gaze, posibilele formule de coaliție post-electorală, criza refugiaților, terorismul și siguranța publică.

Pe plan extern, temele anticipate sunt Rusia și Ucraina, reforme europene viitoare, modul de abordare a relațiilor cu președintele american Donald Trump și cu cel turc, Recep Tayyip Erdogan, lansat în mod repetat în atacuri împotriva Germaniei.

Angela Merkel a negat în această săptămână că ar fi încercat să impună condiții pentru formatul duelului de duminică, subliniind că așteaptă cu nerăbdare dezbaterea.

"CDU are o idee și aceasta este Angela Merkel. În schimb, noi avem o idee pentru viitorul generației următoare a țării", a declarat pentru DPA Martin Schulz, care și-a intensificat atacurile împotriva cancelarului în ultimele săptămâni.

SPD a beneficiat de o creștere în sondaje în ianuarie, după desemnarea lui Martin Schulz drept contracandidat al lui Merkel, însă, pe fondul unei bune performanțe economice a țării, temele de campanie propuse de social-democrați (educație, cercetare, infrastructură și justiție socială) nu au atras sprijinul așteptat din partea alegătorilor.

Între timp, alianța CDU-CSU pare s-o fi prezentat cu succes pe Angela Merkel drept o mână sigură și experimentată într-o lume frământată, marcată de o Casă Albă imprevizibilă, de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și de amenințări globale precum Coreea de Nord.

Un sondaj prezentat în această săptămână de institutul Forsa a arătat că CDU-CSU se mențin la un scor de 38% din intențiile de vot, în timp ce SPD adună doar 24%.

În condițiile în care 48% dintre intervievați au declarat că ar prefera-o pe Merkel dacă alegerea cancelarului s-ar face prin vot direct, și numai 23% l-au indicat pe Schulz, acesta își pune acum speranțele în duelul de duminică pentru a-i convinge pe o parte din cei aproape 50% din electorii indeciși.

Data de 24 septembrie ar putea marca de asemenea intrarea pentru prima dată în Bundestag, parlamentul federal, a Alternativei pentru Germania (AfD), partidul populist și antiimigrație.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

3 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

4 Simplă speculație de presă?

5 Bădălău a refuzat să dea declarații la DNA / Procurorii au înregistrări video de la toate discuțiile pesedistului cu denunțătorul său, primarul Dan Pasa…