Gest sfidător al lui Putin! Noul șef al GRU, un militar sancționat pentru implicarea în alegerile prezidențiale din SUA!

Gest sfidător al lui Putin! Noul șef al GRU, un militar sancționat pentru implicarea în alegerile prezidențiale din SUA! Vladimir Putin l-a numit pe vice-amiralul Igor Kostiukov (57 de ani) șef al GRU, temutul serviciu secret militar considerat de comunitatea occidentală drept cel mai agresiv și mai eficient în acțiunile sale externe, scrie agenția rusă TASS. Kostiukov, primul reprezentant al marinei în fruntea GRU, a fost inclus în 2016 de SUA pe lista de ruși sancționați pentru ”subminarea democrației”, în primele represalii ale Washingtonului la presupusa ingerinţă în alegerile prezidenţiale desfăşurate cu o lună înainte, transmite Agerpres.

Mai mult: în septembrie 2018, noul șef al GRU a fost inclus de guvernul SUA pe o nouă listă de sancțiuni la adresa unor oficiali ruși sancționați pentru presupusa intervenție în alegerile prezidențiale din 2016. El a fost sancționat pentru că, în numele GRU și al statului rus, a gestionat atacuri cibernetice asupra infrastructurilor critice de IT din procesul electoral american (Sursa)

Numirea lui Kostiukov a venit la mai puțin de o lună după moartea lui Igor Korobov, fostul șef al GRU, decedat la 63 de ani în urma unei „boli grave”. Igor Kostiukov a absolvit academia de ofițeri de marină, apoi academia militar-diplomatică și a lucrat în GRU. A primit distincția de Erou al Rusiei.

GRU a jucat în ultimii ani un rol decisiv în dosare majore ale Rusiei, de la anexarea ilegală a Crimeei și ocuparea estului Ucrainei până la zecile de atacuri informatice asupra unor sisteme critice ale statelor din UE și NATO.

Unul dintre aceste cazuri a fost extrem de mediatizat și i-a adus lui Korobov reproșuri dure din partea președintelui Vladimir Putin, potrivit BBC. E vorba despre cazul Skripal, când fostul agent dublu Serghei Skripal, stabilit la Salisbury, şi fiica lui Iulia, care era în vizită la el, au fost otrăviţi la începutul lunii martie 2018 la Salisbury cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic provenit dintr-un program chimic sovietic. Otrăvirea a fost atribuită de Londra Moscovei. Cazul a generat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi occidentali. Poliţia britanică a emis două mandate de arestare împotriva a doi cetăţeni ruşi în cazul de otrăvire cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Anglia, identificaţi ca Alexandr Petrov și Ruslan Boşirov.

Creată de bolşevici în 1918 şi considerată drept structură rivală a KGB în perioada sovietică, Direcţia Generală de Informaţii a Statului Major al forţelor armate (GRU, denumită oficial GU în 2010) are reputaţia de a fi cea mai puternică şi mai temerară agenţie de spionaj rusească, fiind puţin cunoscută publicului larg.

În SUA, GRU este acuzat că s-ar afla la originea atacurilor cibernetice împotriva calculatoarelor Partidului Democrat, ca parte a scandalului privind ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016. În acest caz, 12 ruşi prezentaţi ca agenţi GRU au fost inculpaţi în absenţă în iulie. Aceste acuzaţii sunt respinse de Rusia.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!