Gheorghe Mărmureanu: Replicile vor continua să curgă în Oltenia, iar un cutremur în Banat nu este exclus

Gheorghe Mărmureanu: Replicile vor continua să curgă în Oltenia, iar un cutremur în Banat nu este exclus

Risc Seismic

Profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută și că cutremurele din ultimele zile au și o parte partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească, dar nu exclude un seism în Banat.

Gheorghe Mărmureanu

Conform European-Mediterranean Seismological Centre, un ONG care derulează un Sistem de Alertă la Cutremur pentru Consiliul Europei, după cutremurul de 5,7, prima replică a avut o magnitudine de 3,9, iar cele care au urmat au fost cotate la 3,4 si 3,5.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu , fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers - Mechanical Divsion, spune că în Oltenia avem o zonă seismică cunoscută, nu este ceva nou. „Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Acum partea bună că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panica, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a precizat expertul.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin.

În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria