Gheorghiu: O singură persoană depistată pozitiv la testul COVID 19, în urma desfăşurării evenimentelor culturale pilot

Gheorghiu: O singură persoană depistată pozitiv la testul COVID 19, în urma desfăşurării evenimentelor culturale pilot

O singură persoană a fost depistată pozitiv la testul COVID 19, în urma desfăşurării evenimentelor culturale pilot de luna trecută de la Bucureşti şi Cluj, la care au luat parte 1.300 de participanţi, a anunţat joi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

"Au participat 1.300 de persoane la cele patru evenimente - trei în interior şi unul în aer liber. La Bucureşti am avut trei evenimente, două în interior şi unul în aer liber, la Cluj am avut un eveniment în interior. În Bucureşti nu a fost identificat niciun caz, în Cluj Napoca o singură persoană a fost depistată pozitiv în urma efectuării unui test rapid în data de 23 mai. Asta înseamnă la opt zile după desfăşurarea evenimentului", a spus joi Gheorghiu, la B1 TV.

Ministrul a menţionat că persoana în cauză era vaccinată cu schema completă de imunizare cu mai mult de 10 zile de la administrarea acesteia şi a arătat că acest caz unic nu este statistic relevant sau reprezentativ pentru evenimentele-pilot în ansamblu, mai ales că este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului.

"Pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii apare termenul 'între patru şi şase zile' ca termen de care poate fi legată o eventuală infectare de un eventual context sau eveniment. (...) Iar acest caz este la opt zile după evenimentul de la Cluj Napoca", a spus Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu a mai arătat că instituţia pe care o conduce nu va mai organiza astfel de evenimente pilot.

"Nu avem de ce să mai facem astfel de evenimente, pentru că contextul general va permite desfăşurarea de evenimente. Evenimentele pilot au avut rolul de a confirma ce am declarat în ultimul an şi anume că acţiunile culturale nu reprezintă sursă pentru focarele de infecţie, că publicul participant este unul responsabil şi că putem oferi predictibilitate, (...) pe care sectorul cultural-creativ o solicită şi de care avem cu toţii nevoie. Este încă o dovadă că evenimentele culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă, independent de rata cumulată a infectărilor. Şi, sigur, totodată, soluţia este şi trebuie să rămână vaccinarea", a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Ministerul Culturii a derulat, în perioada 14-22 mai, patru evenimente-pilot care au presupus spectacole cu public atât în interior, cât şi în exterior, condiţiile de participare fiind aprobate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în baza propunerilor Ministerului Culturii, avizate de Ministerul Sănătăţii. Acestea au avut loc în interior la Opera Naţională Bucureşti (ONB), la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, iar în exterior, la ONB. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară