Ghinea (USR): Salutăm decizia de respingere a nominalizării lui Shhaideh; nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii

Ghinea (USR): Salutăm decizia de respingere a nominalizării lui Shhaideh; nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii

Uniunea Salvați România salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, a declarat marți deputatul USR Cristian Ghinea.

"Salutăm decizia președintelui Iohannis care respinge nominalizarea doamnei Sevil Shhaideh. Era în intenția noastră oricum de a vota împotriva acestei nominalizări. O nominalizare bizară, o persoană despre care se știu foarte puține lucruri. Noi am încercat să vedem imagini cu doamna Sevil Shhaideh în perioada asta, nu am găsit. Deci este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la șefia Guvernului din România. Nu știm, nu avem detalii despre informațiile care l-au făcut pe președinte să ia această decizie, dar considerăm că este în limita mandatului său constituțional. Constituția este clară, președintele desemnează, după consultări. S-a consultat și a cerut coaliției majoritare pe care, iată, o recunoaște, să facă o altă nominalizare", a afirmat Ghinea, la Palatul Parlamentului.

El a spus că USR face un apel la înțelepciune și nu trebuie să se intre într-o luptă de orgolii.

"Cred că nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii. Domnul Dragnea a făcut această propunere care a fost oricum subțire. Nu mi-e clar dacă partidul și-a asumat-o, pentru că domnul Dragnea a primit un cec în alb. Înțeleg că sunt voci nemulțumite în PSD pentru că nu a existat o consultare internă la modul real. Deci, dacă se ajunge la o luptă de orgolii între domnul Dragnea și domnul Iohannis, eu cred că Dragnea va pierde. Deci, facem un apel la înțelepciune, să stăm calmi, nu este sfârșitul lumii dacă nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru", a adăugat Ghinea.

Potrivit acestuia, Liviu Dragnea are, din punct de vedere constituțional și juridic, o poziție "destul de slabă".

"Știm foarte bine că el voia să fie prim-ministru, dar nu poate, că avem acea lege în vigoare și până la urmă Constituția este clară: președintele face desemnarea, în urma consultării cu partidele. Nu există nicio altă condiție suplimentară în Constituție. Din punct de vedere constituțional și juridic, președintele are o poziție puternică. Președintele României nu este un bibelou care stă la Cotroceni și ia act de ceea ce propune un partid. Președintele este ales direct de cetățeni și are un mandat larg de a-și exercita dorința și voința de a numi un prim-ministru. Până la urmă se ajunge la o negociere între domnul Iohannis și domnul Dragnea", a susținut Ghinea.

El a admis însă că președintele trebuia să dea mai multe informații legat de respingerea propunerii de premier.

"Logic era să avem mai multe detalii, însă nu este o obligație. Să vedem în următoarele zile dacă va veni cu informații, însă avem încredere în președintele Iohannis care are acces la aceste informații", a mai spus Ghinea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro