Ghinea, despre pensiile speciale: Va fi o legislaţie specială şi le vom aduce în linie cu contributivitatea

Ghinea, despre pensiile speciale: Va fi o legislaţie specială şi le vom aduce în linie cu contributivitatea

Pensiile speciale vor fi aduse în linie cu contributivitatea, iar pentru acest lucru va fi o legislaţie specială, însă "în limitele mandatului pe care le stabileşte Curtea Constituţională'', ce ar trebui să fie adoptată tot în 2022, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Palatul Victoria, după prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Va fi o legislaţie specială, dacă nu mă înşeală memoria, dar vă invit să verificaţi, tot în 2022 ar trebui să fie adoptată şi vom aduce pensiile speciale în linie cu contributivitatea", a spus el, întrebat care sunt angajamentele pe care şi le-a asumat Guvernul la Bruxelles în legătură cu acest subiect.

La afirmaţia unui jurnalist că acest lucru este imposibil, deoarece anumite categorii sociale sunt protejate de Constituţie, iar alte categorii sociale sunt protejate de decizii ale instanţei, Ghinea a replicat: "Păi tocmai de asta am pus - şi mă bucur că avem acest dialog - am pus acolo 'în limitele mandatului pe care le stabileşte Curtea Constituţională'".

"Nu putem noi, ca Guvern, să ne angajăm la ceva ce încalcă o decizie a Curţii Constituţionale. Dar, dacă tot m-aţi provocat, o să merg mai departe şi vă spun aşa: eu cred că este complet anormal să se decidă de către judecători nivelul pensiei şi eu cred - sau cel puţin este propunerea pe care o s-o fac partidului din care fac parte, USR-PLUS, că în viitoarele numiri de judecători la Curtea Constituţională trebuie să ţinem cont de opinia lor pe acest subiect. Eu n-o să recomand niciodată să fie numit cineva la Curtea Constituţională care menţine această opinie aberantă că nu se poate interveni la pensiile speciale. Dacă Curtea Constituţională este un obstacol în reformarea pensiilor speciale, atunci trebuie să numim alţi oameni în viitor la Curtea Constituţională care să schimbe această opinie. Dar, deocamdată, starea de fapt este că avem aceste decizii ale Curţii Constituţionale pe care trebuie să le respectăm şi eu sper ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care să declari un drept constituţional un nivel al pensiei, pentru că este anormal faţă de ceilalţi pensionari care nu sunt protejaţi prin deciziile Curţii Constituţionale", a adăugat ministrul.

Întrebat dacă crede că "acel procuror care astăzi ia o pensie specială de 17.000 de euro va avea pensia specială tăiată, diminuată, după această reformă de care vorbim astăzi", şeful Fondurilor Europene a răspuns: "Vă promit, ca om politic, că voi face tot ce depinde de mine pentru a elimina această barieră constituţională pentru a tăia acea pensie nesimţită şi nemeritată". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA