Gibraltarul nu va fi o victimă a Brexit-ului, susține șeful executivului 'Stâncii'

Gibraltarul nu va fi o victimă a Brexit-ului, susține șeful executivului 'Stâncii'

Gibraltarul nu va fi o victimă a Brexit-ului și a primit garanții de la guvernul britanic că acesta nu va încheia un acord comercial cu Uniunea Europeană care să nu includă și acest teritoriu, a declarat duminică șeful executivului din Gibraltar, Fabian Picardo, citat de Reuters.

Viitorul Gibraltarului — o enclavă stâncoasă situată în partea de sud a Spaniei și care a fost capturată de Marea Britanie în 1704 — și al celor 30.000 de locuitori ai săi va fi un punct major de dispută în negocierile pe tema Brexit-ului.

Uniunea Europeană a iritat Marea Britanie și Gibraltarul în aprilie, când a oferit Spaniei drept de veto asupra relației acestui teritoriu cu blocul comunitar odată încheiat Brexit-ul.

Gibraltarul a votat masiv în favoarea rămânerii în UE la referendumul de anul trecut din Marea Britanie, însă dorește totodată să continue să facă parte din Marea Britanie.

Picardo a declarat postului Sky News că a primit "asigurări ferme" din partea ministrului pentru Brexit al Marii Britanii că guvernul de la Londra nu va încheia un acord comercial cu UE dacă acesta nu va include Gibraltarul.

În timpul unei vizite de stat efectuate în această săptămână în Marea Britanie, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, s-a declarat încrezător că se poate ajunge la un acord acceptabil cu Londra în ceea ce privește viitorul Gibraltarului, însă o purtătoare de cuvânt a premierului britanic Theresa May a declarat că subiectul nu a fost abordat în timpul întâlnirii bilaterale.

"Nu vor exista niciun fel de noi aranjamente în legătură cu suveranitatea Gibraltarului, care va rămâne 100% britanic", a insistat Picardo.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...