Gigantul gazier Gazprom își face propria armată privată

Gigantul gazier Gazprom își face propria armată privată

Cea mai mare corporație rusă, monopolul energetic Gazprom Nafta, își creează propria companie militară privată, a anunțat serviciile de informații ale armetei ucrainene, menționând că ordinul în acest sens a fost deja semnat de șeful guvernului rus, Mihail Mișustin.

„Cursa a înarmărilor” continuă printre principalii jucători politici FOTO Profimedia

Potrivit documentului, fondatorii organizației vor fi PJSC „Gazprom Nafta” cu un pachet de 70% din capitalul autorizat al „organizației” și „organizația privată de securitate Staff Center” cu un pachet de 30%.

Întrucât activitatea formațiunilor militare private este interzisă în Rusia, în document, guvernul rus se referă la legea „privind siguranța instalațiilor complexului de combustibil și energie”, care prevede că întreprinderilor din industrie „poate primi dreptul să înființeze o organizație privată de securitate”. În același timp, ponderea unei astfel de întreprinderi în capitalul autorizat al „organizației” nou creată nu poate fi mai mică de 50%.

„În Federația Rusă, „cursa a înarmărilor” continuă printre principalii jucători politici, care creează activ armate private, urmând exemplul PMC „Wagner” al lui Evgheni Prigojin” , a menționat GUR.

Companiile private de securitate reprezintă, de câțiva ani, instrumentul cu care Rusia intervine în zonele de conflict. Una dintre cele mai puternice companii de acest fel a este Wagner Group. ”Cazul Wagner” este relevant pentru modul în care funcționează aceste firme, aparent independente. Compania a ajuns să dețină 5.000 de angajați, tancuri, artilerie și alte arme grele, transformându-se în cea mai mare forță din punct de vedere al capacității de luptă din Federația Rusă, în afara chiar a Armatei Ruse.

Wagner nu este însă singura companie de acest fel. Shield, Vega, RSB-group și Patriot sunt alte asemenea mici armate private, gata să lupte neoficial în numele unei țări precum Rusia, acolo unde aceasta nu-și permite să o facă deschis.

Compania militară privată Patriot (PMC) a ministrului rus al Apărării , Serghei Şoigu, care concurează cu grupul paramilitar Wagner, al lui Evgheni Prigojin, a fost văzută recent în apropiere de Vuhledar, în regiunea Doneţk, relatează Ukrainska Pravda.

De multe ori, aceste armate șprivate își găsesc clienți locali pentru diferite operațiuni care să le finanțeze staționarea în zonă, însă doar dintre cei agreați de Moscova.

RSB-group, spre exemplu, a trimis contractori în estul Libiei. Într-un inerviu pentru Reuters, Oleg Krinițin, propriatarul companiei, a spus că a trimis oameni acolo pentru a curăța minele lăsate în urmă de rebeli dintr-o zonă industrială. A refuzat însă să spune cine a fost angajatorul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale