Gigel Ştirbu, PNL: Guvernul Cioloş poartă responsabilitatea enormă a situaţiei în care a ajuns TVR

Gigel Ştirbu, PNL: Guvernul Cioloş poartă responsabilitatea enormă a situaţiei în care a ajuns TVR

Preşedinte Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, PNL, susţine că Guvernul Cioloş ''poartă responsabilitatea enormă'' a situaţiei în care este televiziunea publică.

Gigel Ştirbu, PNL: Guvernul Cioloş poartă responsabilitatea enormă a situaţiei în care a ajuns TVR (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

''Guvernul Cioloş poartă responsabilitatea enormă atât a respingerii României de la Eurovision, cât şi a decredibilizării ţării noastre la nivel european şi internaţional. În ultimele săptămâni, reprezentanţii EBU s-au adresat Guvernului României şi Ministerului de Finanţe cu rugămintea de a găsi o soluţie pentru a achita măcar 10 milioane de franci elveţieni din restanţa acumulată. Purtătorul de cuvânt al Guvernului ne liniştea acum câteva zile spunând că se va găsi o soluţie. Iată că Guvernul nu a fost capabil să o găsească. În aceste condiţii, solicităm Guvernului Cioloş să se implice şi să găsească de urgenţă o soluţie care să permită participarea României la Eurovision'', a afirmat Ştirbu, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX vineri.

El a subliniat că ''a fi tehnocrat nu înseamnă să nesocoteşti interesele şi imaginea României în lume şi nici să desconsideri dreptul românilor de a avea acces la programele televiziunii publice pe care aceştia o susţin din banii lor''.

''Criza internă a situaţiei de la TVR a degenerat într-o criză internaţională de imagine a României datorită deinteresului şi incapacităţii Prim-ministrului şi a Ministrului de Finanţe de a se implica şi a

identifica o soluţie viabilă pentru redresarea postului public de televiziune. În acelaşi timp, PSD poartă responsabilitatea actualului blocaj în care se află TVR, întrucât s-a încăpăţânat în decizia de a face o numire politică în fruntea instituţiei, conform principiului 'ori faceţi ca noi, ori se aleagă praful'. Atragem atenţia Guvernului că România nu este o societate comercială care poate fi gestionată doar pe bază de cifre, în termeni de profit şi pierdere. România are suflet, are oameni care muncesc şi au aspiraţii, oameni care cred în ţara lor şi se mândresc că sunt români, oameni care resimt în plan personal problemele ţării lor. Aceşti oameni au ieşit în stradă şi au oferit încrederea lor unui guvern tehnocrat de la care aşteaptă un răspuns pe măsură'', conchide liberalul.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni.

TVR nu va mai putea participa în ediţia din 2016 a Concursului Muzical Eurovision şi va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News şi Sports News Exchanges, precum şi drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare, precum şi servicii de lobby.

Decizia a fost luată după ce a expirat termenul limită dat Guvernului României pentru a face aranjamentele necesare în vederea efectuării plăţii datoriilor.

Guvernul nu a găsit soluţia tehnică şi legală prin care să se poată achita datoriile TVR fără să încalce principiul concurenţei, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, afirmând că ar fi "inechitabil" să fie acuzat Executivul actual că nu a plătit o datorie care "de ani de zile zace prin diverse sertare".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă