Google dedică ziua de 10 noiembrie româncei Elisa Leonida Zamfirescu, primei femei inginer din lume

Google dedică ziua de 10 noiembrie româncei Elisa Leonida Zamfirescu, primei femei inginer din lume

Google dedică ziua de 10 noiembrie primei femei inginer din lume, românca Elisa Leonida Zamfirescu, printr-un doodle ce va rula pe prima pagină a motorului de căutare în 22 de ţări.

Potrivit gigantului american, prin intermediul noului doodle se marchează 131 de ani de la naşterea primei femei din lume care a obţinut diploma de inginer.Cotidianul Minerva scria, în anul 1912, că "Viitorul femeilor în inginerie este măreţ", notând că "Domnişoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obţinând o Diplomă în Inginerie".

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galaţi, pe data de 10 noiembrie 1887. După absolvirea liceului şi obţinerea Bacalaureatului la secţia reală a Liceului "Mihai Viteazul", se înscrie la Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti, cunoscută azi la Politehnica, dar este respinsă din cauza faptului că era femeie.

În anul 1909, se înscrie la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani îi spune spune că ar fi mai bine să se concentreze pe ideea "Kirche, kinder and kuche" (Biserică, Copii şi Gătit). Totuşi, românca nu renunţă la visul său şi obţine diploma de absolvire pentru a deveni prima femeie inginer din Europa.

Zamfirescu a supervizat numeroase studii economice care analizau resursele naturale ale României, precum: cărbune, şisturi, gaze naturale, crom, bauxită şi cupru.

Elisa Leonida Zamfirescu era cunoscută pentru acordarea unei atenţii speciale formării personalului şi petrecerii orelor lungi cu tinerii chimişti.

Mama a două fiice, Zamfirescu a predat fizica şi chimia la Şcoala de Fete Pitar Moş, precum şi la Şcoala de Electrică şi Mecanică din Bucureşti.

În anul 1993, moştenirea sa a fost comemorată în capitala României prin numirea unei străzi, în onoarea ei. De asemenea, o stradă cu numele celebrei românce există în Galaţi, oraşul său natal.

Doodle-ul dedicat Elisei Leonida Zamfirescu va rula, sâmbătă, pe prima pagină a Google în 22 de ţări: Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Spania, Elveţia şi Uruguay. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...