Google Maps şi Tripadvisor suspendă comentariile la anumite restaurante ruseşti

Google Maps şi Tripadvisor suspendă comentariile la anumite restaurante ruseşti

Google a blocat adăugarea de comentarii, fotografii şi videoclipuri pe serviciul său de cartografie Maps din Rusia, Ucraina şi Belarus, la fel cum a procedat platforma Tripadvisor cu anumite restaurante şi hoteluri din Rusia listate, informează vineri AFP.

Ambele servicii s-au confruntat cu o campanie a activiştilor ucraineni care îşi foloseau secţiunea de notificări pentru a încerca să-i alerteze pe ruşi cu privire la invazia orchestrată de către liderii lor în Ucraina.

"În faţa unei creşteri recente a comentariilor pe Google Maps despre războiul din Ucraina, am implementat protecţii suplimentare pentru a monitoriza şi a interzice conţinutul care încalcă regulile noastre", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Google.

Motorul de căutare a precizat că este conştient de faptul că oamenii încearcă să comunice despre război prin intermediul Google Maps, însă a reamintit că instrumentele sale nu sunt concepute pentru această utilizare.

Grupul de hackeri "'Anonymous'", care a revendicat săptămâna aceasta un atac cibernetic ce a paralizat site-urile mai multor media ruse, i-a încurajat luni pe ucraineni să "explice ce se întâmplă" în acea ţară prin alte modalităţi.

"Accesaţi Google Maps. Tastaţi "Rusia". Găsiţi un restaurant sau o companie şi lăsaţi o recenzie", a scris pe Twitter un cont Anonymous. El a sugerat, de exemplu, să se scrie: "Mâncarea a fost minunată! Din păcate, Putin ne-a stricat pofta de mâncare invadând Ucraina. Înfruntaţi-vă dictatorul, opriţi uciderea oamenilor nevinovaţi! Guvernul vostru vă minte. Rezistaţi!".

Media independente au devenit parţial inaccesibile în Rusia, deoarece autorităţile ruse şi-au înăsprit controlul asupra vocilor critice după invazia Ucrainei.

Tripadvisor a confirmat că a observat luni seara un aflux de comentarii care au încălcat regulile sale, ce permit doar recenzii autentice.

Site-ul specializat în recenzii şi sfaturi turistice a suspendat, aşadar, temporar, adăugarea de comentarii la zecile de restaurante şi hoteluri din Rusia listate.

În schimb, "am creat secţiuni pe forumurile noastre pentru persoanele aflate în Ucraina care doresc să împărtăşească în timp real ceea ce se întâmplă în ţară", a declarat Steve Kaufer, CEO al Tripadvisor, într-o scrisoare deschisă publicată joi.

Potrivit platformei, mesajele lor vor avea astfel mai multe şanse de a fi citite decât în comentariile la un anumit stabiliment. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...