Google promite să soluționeze problema rezultatelor "inadecvate și înșelătoare" ale căutărilor

Google promite să soluționeze problema rezultatelor "inadecvate și înșelătoare" ale căutărilor

Google a anunțat luni că face eforturi pentru a remedia o eroare în algoritmii săi de căutare care duce la rezultate "inadecvate și înșelătoare", precum informația că fostul președinte Barack Obama pregătea o lovitură de stat, relatează AFP.

Aceste informații false au ieșit în prima parte a listei rezultatelor de căutare online pe motorul Google sau au constituit răspunsuri la întrebările adresate Google Home, asistentul vocal conectat la sistemul audio pentru domiciliu.

Aceste rezultate au fost dezvăluite în cadrul unui articol publicat în week-end de blogul specializat Search Engine Land. Autorul articolului prezenta și alte rezultate catalogate ca "teribil de greșite", precum faptul că patru foști președinți americani erau membri "activi și cunoscuți" ai Ku Klux Klan, fără a prezenta vreo dovadă istorică în acest sens. De asemenea, Google Home a răspuns pozitiv când a fost întrebat dacă republicanii americani sunt ca naziștii.

Autorul blogului, Danny Sullivan, a subliniat că aceste erori "nu par deliberate", ci mai degrabă "rezultatul selecțiilor proaste făcute de algoritmii și de inteligența artificială a Google".

Motorul de căutare a confirmat pentru AFP că aceste rezultate sunt scoase în față în baza unei formule algoritmice. "Din nefericire, sunt cazuri în care arătăm un site cu conținuturi inadecvate sau înșelătoare", a recunoscut compania, dând asigurări că se află în alertă: "Lucrăm cu rapiditate pentru a le retrage, ceea ce am și făcut în acest caz".

Incidentul intervine pe fondul polemicilor apărute de mai multe luni privind informațiile false care circulă online prin intermediul Facebook și Google și a eforturilor celor două companii de a le filtra, notează AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!