Gorghiu susține că PNL va prelua Transporturile la rotativă. Care este înțelegerea din spatele ușilor închise

Gorghiu susține că PNL va prelua Transporturile la rotativă. Care este înțelegerea din spatele ușilor închise

Alina Gorghiu susține că PNL are o decizie internă de a merge în Coaliție cu propunerea de respectarea a protocolului. Însă, în spatele ușilor închise, potrivit surselor „Adevărul”, înțelegerea este ca PNL să păstreze Ministerul Fondurilor Europene și PSD să rămână cu Transporturile.

Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului FOTO: Arhivă

„Nu are niciun sens să ne ocupăm timpul legat de nume, de ministere. Dacă azi va fi rostit că unul din miniştri va fi retras, activitatea în ministerul respectiv va fi îngreunată. Mi se pare nefiresc şi neprincipial faţă de colegii mei din guvern ca aceste discuţii să fie încurajate în spaţiul public”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit Digi24.

Protocolul agreat în Coaliție prevede ca la rotativa care va avea loc în luna mai PNL să preia ministerul Transporturilor, iar PSD Ministerul Fondurilor Europene. Însă liderii celor trei partide sunt în negociere pentru modificarea anumitor modificări.

„Adevărul” a scris din urmă cu două săptămâni că la nivel de lideri PSD și PNL deja s-a bătut palma ca MIPE să rămână la PNL, iar Transporturile la PSD. Pentru acest lucru, PSD e dispus să cedeze ambele ministere avizatoare - Finanțe și Justiție -, liberalii având în prezent doar Justiția. Potrivit informațiilor „Adevărul”, PSD nu vrea să primească un carfof fierbinte reprezentat de legislația penală, care face parte din reformele din PNRR, iar acum ambele proiecte de lege sunt atacate la Curtea Constituțională, termenul fiind 17 mai”

Cine și-ar putea pierde funcția

Lista de remaniabili este consistentă. În rândul social-democraților, pe lângă Adrian Câciu, lăsat fără funcție din cauza rocadei de ministere, ar mai putea rămâne acasă Marius Budăi (Muncă), Petre Daea (Agricultură), Florin Spătaru (Economie), dar și Angel Tîlvăr (Apărare). Problema lui Budăi e modul cum a abordat marile reforme – pensiile speciale, pensiile publice, dar și salarizarea publică. Plus că mai sunt și probleme de imagine, legate de comportamentul său când nu e la locul de muncă. „Discuţii privind ministeriatul domnului Daea, în PSD există. Sunt dezbateri vii. E adevărat că ultimul cuvânt este la preşedintele Ciolacu, dar domnul Daea, dacă vreţi, nu mai traversează aceeaşi perioadă de favorabilitate pe care o avea în timpul când era ministru în Guvernul Dăncilă”, a afirmat eurodeputatul Dragoș Benea, unul dintre vicepreședinții PSD, într-o intervenție la Prima News.

Continuă negocierea pe ministere

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că nu s-a luat nicio decizie marți privind ministere. „Informaţiile apărute astăzi pe surse privind rotativa sunt false. Zvonuri conjuncturale fără vreo legatură cu realitatea lansate de terţi cu anume interese politice. Nu a avut loc nicio negociere sau discuţie pe tema rocadei şi reorganizării guvernamentale”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, citat de News.ro.

„Deciziile referitore la acest subiect se vor lua de către partide in structurile lor de conducere si validate ulterior de către coaliţie. Deocamdată nu am ajuns în acest punct, e încă devreme pentru asemenea decizii dar în ceea ce priveşte PNL, urmează să discutăm în următoarele săptămâni în interiorul PNL”, a completat Stroe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale