Gorj: Pesta porcină, confirmată într-un fond de vânătoare privat; circa 1.500 de mistreţi trebuie împuşcaţi

Gorj: Pesta porcină, confirmată într-un fond de vânătoare privat; circa 1.500 de mistreţi trebuie împuşcaţi

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat pe un fond de vânătoare privat din zona de sud a judeţului, după ce trei mistreţi au fost găsiţi morţi, a declarat miercuri seara pentru AGERPRES şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Sorin Ştefănescu.

"În cursul zilei de astăzi am primit buletinele de analize, toate cele trei probe care au fost trimise spre analiză au fost diagnosticate pozitiv PPA. În acest moment lucrăm la un plan de măsuri, vor fi aplicate nişte măsuri în acest parc de vânătoare, în sensul că efectivul de mistreţi de acolo trebuie recoltat şi situaţia e un pic mai grea, pentru că discutăm de animale sălbatice şi metoda de a le recolta este prin împuşcare. Vorbim de un efectiv estimat de (...) aproximativ 1.500 de animale", a precizat Sorin Ştefănescu.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte despăgubirile în cazul omului de afaceri care deţine fondul privat din zona oraşului Turceni, "la prima vedere, nu vor fi acordate", dar situaţia va fi analizată.

În judeţul Gorj au fost confirmate 41 de focare de PPA la porc domestic, fiind ucise 433 de suine. Totodată, până acum au fost stinse patru focare.

De asemenea, în şase fonduri de vânătoare au fost găsiţi morţi 13 mistreţi, la care a fost confirmată pesta porcină. Este vorba de fondurile 20 Curtişoara, 10 Sadu, 5 Tismana, 13 Săcelu, 42 Turburea şi 38 Turceni. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale