Gorj: Salvamontiştii au intervenit, la nivel naţional, la peste 900 de acţiuni de salvare în perioada vacanţei de iarnă şi a sărbătorilor

Gorj: Salvamontiştii au intervenit, la nivel naţional, la peste 900 de acţiuni de salvare în perioada vacanţei de iarnă şi a sărbătorilor

Salvamontiştii au intervenit, la nivel naţional, în perioada 19 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021, corespunzătoare vacanţei şcolare de iarnă şi sărbătorilor de sfârşit de an, în peste 900 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, intervenţii în care au fost salvate 938 de persoane, a anunţat, luni, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

Potrivit acestuia, întrucât această perioadă reprezintă vârful de sezon turistic de iarnă, fiind caracterizată printr-un număr foarte de turişti pe munte, a fost necesară asigurarea asistenţei de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 500-600 de salvamontişti - personal operativ de intervenţie aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.

"În această perioadă, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 914 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 938 de persoane. Dintre acestea, 390 de persoane accidentate au fost predate, pentru transport de urgenţă la unităţile medicale de specialitate, serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, o persoană elicopterelor SMURD şi 2 persoane serviciilor IML. Dintre cele 914 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, 634 accidente s-au produs pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, diferenţa fiind accidente în restul zonei montane. Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct sau prin transfer prin Serviciul Unic de Urgenţă 112, un număr de 712 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont", a precizat Sabin Cornoiu, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

De asemenea, în perioada de referinţă s-au primit 2.116 de apeluri prin solicitau informaţii despre zona montană. Dintre acestea, 1.642 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect, îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale şi, în activitatea derulată, nu au solicitat şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial şi care deţin personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care aproximativ 400 sunt salvatori montani angajaţi.

Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de iarnă în toate staţiunile din ţară ce deţin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective corect dimensionate de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin Sistemul Unic de Urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa