Grecia: 28 de arestări în urma unor violenţe în timpul manifestaţiei de marcare a revoltei studenţeşti din 1973

Grecia: 28 de arestări în urma unor violenţe în timpul manifestaţiei de marcare a revoltei studenţeşti din 1973

Poliţia a transmis luni că a arestat 28 de persoane implicate în violenţele care au izbucnit duminică seară după o manifestaţie uriaşă pentru marcarea a 46 de ani de la revolta studenţească împotriva juntei militare în 1973, relatează AFP.

"În anumite cazuri, grupuri de persoane au încercat să desfăşoare acţiuni ilegale şi au atacat forţele de poliţie", se arată într-un comunicat al poliţiei publicat în noaptea de duminică spre luni.

Majoritatea incidentelor au avut loc în cartierul contestatar Exarchia, unde forţele de poliţie sunt acuzate că au agresat spontan manifestanţi.

O femeie a spus că a fost lovită în cap în timp ce se afla pe stradă, iar un jurnalist susţine că a fost lovit după ce a filmat violenţele.

În acelaşi timp, mai mulţi tineri au fost arestaţi după descoperirea unor cocktailuri Molotov şi pietre pe acoperişul unui imobil din Atena, conform poliţiei.

Peste 30.000 de greci au manifestat la Atena şi în alte mari oraşe din Grecia duminică pentru a marca revolta studenţească de la 17 noiembrie 1973 împotriva dictaturii coloneilor. Această manifestaţie anuală, una dintre cele mai mari din capitala Greciei, cu participarea a 20.000 de protestatari, a fost prima de la alegerea noului guvern conservator.

Sub supravegherea a numeroase forţe de poliţie, manifestaţia a fost în acest an influenţată de opoziţia de stânga faţă de guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis, ales în iulie sub promisiunea de a consolida securitatea şi ordinea.

Manifestaţia, care degenerează deseori în ciocniri cu poliţia, marchează 46 de ani de la revolta studenţilor Şcolii Politehnice din Atena împotriva regimului coloneilor, susţinut de SUA (1967-1974). Asaltul unor tancuri asupra universităţii a dus la moartea a cel puţin 24 de persoane.

În mod tradiţional, manifestaţia se termină în faţa ambasadei americane, deoarece SUA susţineau în acea perioadă junta coloneilor. Duminică, la Atena, clădirea ambasadei SUA a fost plasată sub un puternic dispozitiv de securitate, fiind înconjurată de maşini de poliţie.

La mai puţin de o lună după ce şi-a preluat funcţia, premierul Kyriakos Mitsotakis a abolit aşa-numita lege a "azilului universitar". Moştenită de la revolta studenţească din 1973, această lege, care interzice poliţiei să intre pe terenul universităţilor elene, a fost sinonimă cu revenirea Greciei la democraţie.

Odată cu apropierea comemorării, parlamentul grec a votat joi înăsprirea pedepselor cu închisoarea pentru violenţe urbane. Aruncarea unui cocktail Molotov, practică extrem de răspândită în timpul manifestaţiilor din Grecia, este acum pasibilă de zece ani de închisoare, faţă de cinci ani până acum.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...