Grecia a inaugurat pe insula Samos primul centru 'închis cu acces controlat' pentru migranţi

Grecia a inaugurat pe insula Samos primul centru 'închis cu acces controlat' pentru migranţi

O nouă tabără pentru refugiaţi, care poate găzdui 3.000 de persoane, s-a deschis sâmbătă pe insula elenă Samos, relatează dpa.

Centrul se află la circa 5 km de fosta tabără temporară din apropierea satului Vathy şi este înconjurat cu garduri înalte de sârmă ghimpată.

Organizaţii de asistenţă a refugiaţilor au criticat noua tabără, care a fost finanţată şi din fonduri ale Uniunii Europene.

'Nu putem decât să-i ajutăm pe pacienţii noştri să supravieţuiască', a atras atenţia organizaţia Medici fără Frontiere.

Samos este prima insulă pe care se deschide un aşa-numit 'centru închis cu acces controlat'. Altele sunt plănuite pe Lesbos şi Chios.

'Guvernul se ocupă de problema migraţiei, aşa cum le-am promis cetăţenilor', le-a declarat sâmbătă jurnaliştilor ministrul de resort, Notis Mitarakis, cu ocazia deschiderii centrului.

'În urmă cu numai doi ani, pe Samos ajungeau 10.500 de migranţi, iar anul acesta până acum au fost doar 111', a adăugat el.

Grecia a transferat în ultimele luni pe continent mii de migranţi care este probabil să primească azil, printre care femei însărcinate, persoane vârstnice sau bolnave, copii.

În acelaşi timp, Grecia a întărit supravegherea frontierelor sale maritime.

Unele organizaţii umanitare au acuzat Atena că permite măsuri ilegale de respingere pentru a-i forţa pe migranţi să se întoarcă în Turcia.

În replică, guvernul elen afirmă că protejează frontierele naţionale, care sunt şi ale Uniunii Europene.

În noua tabără, migranţii vor găsi condiţii bune de trai şi securitate, a afirmat Mitarakis. El a subliniat încă o dată că Grecia nu mai este o poartă de intrare pentru imigraţia ilegală în Uniunea Europeană.

Conform presei locale, migranţii vor avea voie să părăsească tabăra între orele 08.00 şi 20.00 zilnic, cu excepţia celor cărora li s-au respins cererile de azil şi care vor fi returnaţi în Turcia în baza acordului semnat de UE cu Ankara.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu