Grecia: Guvernul rechiziţionează două clinici la Salonic pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Grecia: Guvernul rechiziţionează două clinici la Salonic pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Ministerul Sănătăţii al Greciei va proceda vineri la rechiziţionarea a două clinici private, cu tot cu personal, la Salonic, al doilea oraş al ţării, unde o persoană din trei este contaminată cu noul coronavirus, informează AFP şi ANA.

În urma refuzului clinicilor de a da curs cererii guvernului de a pune la dispoziţia serviciilor de sănătate paturi suplimentare pentru pacienţi cu COVID-19, 'ministerul va proceda la rechiziţionarea încă de astăzi (vineri) a două clinici din Salonic', a informat acesta într-un comunicat.

Potrivit unei surse ministeriale, solicitarea guvernului se referea la 200 de paturi suplimentare.

'Nu suntem pregătiţi să îngrijim pacienţi cu COVID-19', a reacţionat Grigoris Sarafianos, preşedintele Uniunii panelene a clinicilor, la televiziunea publică ERT.

La Salonic, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este cel mai ridicat din Grecia, iar spitalele se confruntă cu un deficit de paturi.

În consecinţă, guvernul a fost nevoit să recurgă la sectorul privat în baza unei legi recente, menţionează comunicatul, notând că rechiziţionarea este rezultatul lipsei de 'înţelegere între stat şi clinici'.

'Sistemul de sănătate se află sub presiune, iar săptămânile următoare vor fi critice. Trebuie limitată această presiune', a declarat tot la ERT Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului.

În nordul ţării au fost luate noi măsuri din cauza situaţiei sanitare, guvernul ordonând inclusiv închiderea unui punct de frontieră cu Albania.

În plus faţă de un test negativ la coronavirus în ultimele 72 de ore, cerut la intrare, fiecare persoană ce va dori să treacă frontiera din Albania în Grecia va fi supusă unui test rapid.

Pentru a răspunde 'situaţiei critice' din al doilea val al epidemiei, guvernul a recurs la 7 noiembrie la decizia de intrare în carantină pe tot teritoriul până la finele lunii, urmată, patru zile mai târziu, de interdicţia de deplasare pe timp de noapte.

Grecia, mai puţin afectată în primul val de epidemie în comparaţie cu alte state europene, traversează de la sfârşitul lunii septembrie o perioadă de recrudescenţă a infectărilor.

Dacă în urmă cu o lună erau raportate doar 667 de infectări şi opt decese pe zi, bilanţul anunţat joi a fost de peste 3.000 de contaminări şi 59 de decese
.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …

5 Așa o fi?