Grecia prelungeşte stagiul militar obligatoriu

Grecia prelungeşte stagiul militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu în Grecia se prelungeşte începând din mai, de la nouă luni la un an, au declarat surse din ministerul apărării de la Atena citate luni de ziarul Ta Nea, preluat de dpa. Bărbaţii în vârstă de 18 ani sunt recrutaţi obligatoriu, iar femeile doar pe bază de voluntariat.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis anunţase măsura din septembrie, dar nu precizase de când va intra în vigoare.

Ca urmare a prelungirii, în Grecia va creşte de la 100.000 la 130.000 numărul de militari în termen şi de carieră activi, în contextul tensiunilor cu Turcia. Atena şi Ankara îşi dispută drepturile de forare pentru gaze în Marea Egee şi în estul Mediteranei.

Guvernul elen intenţionează de asemenea să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale; tranzacţia urmează să fie aprobată de parlamentul grec săptămâna aceasta, odată cu altele referitoare la fregate noi şi alte echipamente militare.

Grecia şi-a mărit cheltuielile pentru apărare chiar şi în timpul crizei financiare din 2010-2018, reaminteşte Reuters. Conform celor mai recent date, pentru apărare se alocă 2,58% din produsul intern brut, cea mai mare proporţie într-o ţară membră a NATO, cu excepţia Statelor Unite.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

3 Așa o fi?

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră