Grecia şi Turcia îşi anulează exerciţiile militare în Mediterana

Grecia şi Turcia îşi anulează exerciţiile militare în Mediterana

Grecia şi Turcia au anulat exerciţiile militare pe care intenţionau să le desfăşoare săptămâna viitoare în Mediterana de Est, încercând astfel să tempereze tensiunile în zonă, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

''Salut această decizie. Este un pas în direcţia cea bună. Acesta va permite reducerea riscurilor de accidente şi poate servi ca bază pentru eforturile desfăşurate de Germania în direcţia soluţionării contencioaselor (teritoriale) între cele două ţări'', a declarat Stoltenberg la încheierea reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO.

Alianţa condamnase în ziua precedentă escaladarea tensiunilor între Turcia şi Grecia în Mediterana de Est şi a cerut celor două ţări să-şi soluţioneze diferendele respectând dreptul internaţional.

Grecia acuză Turcia de încălcarea dreptului maritim internaţional prin explorările gazeifere într-o zonă disputată de cele două ţări.

Pe de altă parte, miniştrii statelor NATO au abordat la reuniunea lor de joi şi vineri problemele generate de implicarea Turciei în mai multe conflicte regionale (Siria, Libia, Nagorno-Karabah) şi decizia Ankarei de a se echipa cu sisteme antiaeriene ruseşte S-400.

''Suntem preocupaţi de decizia Turciei de a achiziţiona un sistem care pune o problemă de inter-operabilitate'' cu cele ale Alianţei, a indicat Stoltenberg.

În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins criticile şi a anunţat că va continua testele cu rachete S-400. ''Nu vom cere Statelor Unite părerea pentru aceasta'', a spus el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

3 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral