Grecia şi Turcia îşi anulează exerciţiile militare în Mediterana

Grecia şi Turcia îşi anulează exerciţiile militare în Mediterana

Grecia şi Turcia au anulat exerciţiile militare pe care intenţionau să le desfăşoare săptămâna viitoare în Mediterana de Est, încercând astfel să tempereze tensiunile în zonă, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

''Salut această decizie. Este un pas în direcţia cea bună. Acesta va permite reducerea riscurilor de accidente şi poate servi ca bază pentru eforturile desfăşurate de Germania în direcţia soluţionării contencioaselor (teritoriale) între cele două ţări'', a declarat Stoltenberg la încheierea reuniunii miniştrilor apărării din statele NATO.

Alianţa condamnase în ziua precedentă escaladarea tensiunilor între Turcia şi Grecia în Mediterana de Est şi a cerut celor două ţări să-şi soluţioneze diferendele respectând dreptul internaţional.

Grecia acuză Turcia de încălcarea dreptului maritim internaţional prin explorările gazeifere într-o zonă disputată de cele două ţări.

Pe de altă parte, miniştrii statelor NATO au abordat la reuniunea lor de joi şi vineri problemele generate de implicarea Turciei în mai multe conflicte regionale (Siria, Libia, Nagorno-Karabah) şi decizia Ankarei de a se echipa cu sisteme antiaeriene ruseşte S-400.

''Suntem preocupaţi de decizia Turciei de a achiziţiona un sistem care pune o problemă de inter-operabilitate'' cu cele ale Alianţei, a indicat Stoltenberg.

În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins criticile şi a anunţat că va continua testele cu rachete S-400. ''Nu vom cere Statelor Unite părerea pentru aceasta'', a spus el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie