Greenpeace: TTIP ocolește protecția consumatorilor și ar trebui anulat

Greenpeace: TTIP ocolește protecția consumatorilor și ar trebui anulat

Un important acord comercial între SUA și Uniunea Europeană ar trebui anulat, a apreciat luni organizația de protecție a mediului Greenpeace, după ce a publicat o serie de documente confidențiale care dovedesc eforturile SUA de a ocoli protecția de care beneficiază consumatorii din Uniunea Europeană, informează DPA.

Într-o conferință de presă organizată după ce a publicat câteva sute de pagini de documente privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), experții Greenpeace au prezentat în detaliu modul în care SUA presează UE să cumpere mai multe din produsele sale agricole.

Negocierile privind TTIP se poartă în spatele ușilor închise "cu intenția de a crea un berbec de asalt care să elimine și cele mai solide prevederi privind protecția mediului înconjurător și a consumatorilor", a declarat Juergen Knirsch, expert pe probleme de comerț la Greenpeace. Potrivit acestuia, Comisia Europeană, care conduce echipa de negociatori a UE, ar trebui să recunoască faptul că nu a informat în mod adecvat publicul în legătură cu termenii acordului și de asemenea că ar trebui să apese pe "butonul de restart" deoarece actuala formă a acordului nu mai poate fi salvată.

Potrivit Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecția consumatorilor care blochează organismele modificate genetic și carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudență în reglementare atunci când există îndoieli științifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Documentele mai arată că autoritățile de la Washington au amenințat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

De la debutul discuțiilor privind TTIP, activiștii de mediu au cerut dezvăluirea tuturor documentelor din acest dosar, însă oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat importanța secretului negocierilor pentru a se ajunge la cel mai bun acord posibil.

După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane. Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor statelor membre din UE.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerț liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două piețe prin reducerea barierelor tarifare și non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică și standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia