Guda (Coface): ROBOR va creşte la 3 - 3,5% în următoarea perioadă

Guda (Coface): ROBOR va creşte la 3 - 3,5% în următoarea perioadă

ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, va creşte la 3 - 3,5% în perioada următoare, având în vedere că inflaţia pentru luna februarie a ajuns la 4,7%, a declarat, joi, Iancu Guda, services director Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

ROBOR la trei luni se află, joi, la valoarea de 2,03%, potrivit site-ului Băncii Naţionale a României.

Prezent la un eveniment pe tema soluţiilor de recuperare a creanţelor, mesajul lui Guda către antreprenori a fost să nu investească în timpul unei creşteri economice accelerate, deoarece, inevitabil, urmează decăderea.

"Este o problemă în această perioadă de creştere accelerată şi anume: te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce planificarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la un nivel ridicat, pentru că în general politica monetară încearcă să stabilizeze, să tempereze creşterea economică mult peste potenţial, pentru a suprima presiunile inflaţioniste. Piaţa este în creştere, investiţiile sunt scumpe, efectul de turmă înseamnă că mulţi investesc în acelaşi timp odată cu tine, dar nu eşti conştient de asta. Crezi că doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Profiturile mari sunt vizibile şi mulţi ştiu. Iar tu crezi că gândeşti un plan de afaceri pe cererea actuală, care crezi că va creşte, dar ghici ce? Şi oferta va creşte, pentru că şi alţii se înfiinţează odată cu tine. Şi ce te aşteaptă? Te aşteaptă încetiniri şi recesiune", a arătat el.

Potrivit lui Guda, cei mai deştepţi fac investiţii în perioada de minim şi relansare timpurie, pentru că atunci nu mai există efectul de turmă, încrederea dispare şi sunt puţini care riscă, dobânzile sunt foarte joase, ca să împingă economia în sus, activele sunt subevaluate şi ieftine. "Şi ce te aşteaptă? Creşteri!", susţine expertul Coface.

El a exemplificat: "Dacă vă uitaţi la firmele înfiinţate în 2007-2008, doar 40% mai există astăzi. Din cele înfiinţate în 2009-2010, 60% mai sunt în funcţiune astăzi. Totodată, cele înfiinţate în perioada de minim şi de relansare timpurie, adică anul 2013, 75% sunt în funcţiune. În 2017 avem din nou 100.000 de companii înfiinţate. Eu cred că suntem deja în perioada de încetinire".

Institutul Naţional de Statistică a anunţat acum două zile că rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2018 a urcat la 4,72%.

"Să nu vă mire că o să crească ROBOR la peste 3%. Spuneam şi în august anul trecut, când era 1%, că o să sară de pragul de 2% în maximum trei luni şi mulţi m-au întrebat: de ce spui asta, că induci panică, ai o voce, preşedintele analiştilor financiari-bancari din România. Ce înseamnă ROBOR la 3 luni? Rata medie la care se finanţează băncile bănci între ele. Şi credeţi că se finanţează la o dobândă mai mică decât rata inflaţiei? Pentru că efectul acesta inflaţionist este relativ sezonier, nu o să intru în detalii, văd ROBOR la trei luni la 3 - 3,5%", a arătat Guda.

El a mai spus că observăm în România un paradox. "În 2017 şi în 2016, am asistat la minimul insolvenţelor din ultimii 15 ani, respectiv circa 8.000 de insolvenţe, faţă de vârful de 28.000 în 2013. Însă, la pierderile cauzate creditorilor de către aceste insolvenţe, suntem la maximum", a adăugat reprezentantul Coface.

Robor (Romanian Interbank Offered Rate) la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Totodată, ROBOR la 6 luni, este utilizat la calculul dobânzilor pentru creditele ipotecare.

Indicele ROBOR se stabileşte zilnic şi are ca referinţă media aritmetică a cotaţiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de banca centrală. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă