Guterres face propuneri pentru a îmbunătăţi ONU, pe fondul unei lumi ''mai haotice''

Guterres face propuneri pentru a îmbunătăţi ONU, pe fondul unei lumi ''mai haotice''

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat propuneri de îmbunătăţire a organizaţiei şi cooperării internaţionale, informează sâmbătă DPA.

"Lumea noastră se îndreaptă spre o nouă anormalitate - mai haotică, mai nesigură, mai periculoasă pentru toţi", a declarat Guterres jurnaliştilor vineri seară după prezentarea unui nou raport-reper Adunării Generale mai devreme în cursul zilei.

"Mergem în direcţia greşită şi ne aflăm într-un moment crucial. Alegerile pe care le facem acum ne-ar putea pune pe o cale spre (...) o criză viitoare perpetuă sau un progres către o lume mai verde şi mai sigură", a spus el.

În raport, numit Agenda Noastră Comună, Guterres a propus organizarea unui summit global în doi ani pentru a lua în considerare chestiuni inclusiv cum trebuie protejate bunurile globale - precum oceanele - şi realizarea aspiraţiilor comune ca pacea şi sănătatea globală.

"Summitul ar putea lua în considerare de asemenea o nouă agendă pentru pace ce ar include măsuri pentru reducerea riscurilor strategice generate de armele nucleare, războiul cibernetic şi armele autonome letale", a mai spus Guterres.

Şeful ONU a propus de asemenea crearea unei "platforme de urgenţă reunind guvernele, sistemul ONU, instituţiile financiare internaţionale, societatea civilă, sectorul privat şi altele, care ar fi vizate automat în situaţii de criză la scară largă".

El a sugerat de asemenea că un "emisar special pentru generaţiile viitoare" ar trebui să reprezinte "interesele" acestora. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...