Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei se opune relaxării condițiilor pentru aderarea la zona euro

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei se opune relaxării condițiilor pentru aderarea la zona euro

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, Ewald Nowotny, a apreciat, joi, că zona euro nu ar trebui să relaxeze condițiile ce trebuie îndeplinite de statele membre UE care vor să adere la euro, adăugând că ar trebui analizate cu atenție economiile statelor candidate, transmite Reuters.

Președintele Executivului european, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat miercuri dorința de a vedea cât mai multe țări din Uniunea Europeană alăturându-se zonei euro. În replică, atât cancelarul Austriei, Christian Kern, cât și ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, s-au pronunțat împotriva acestei extinderi dorită de Juncker.

Într-un comunicat publicat joi pe pagina de Internet a Băncii Naționale a Austriei, Ewald Nowotny, care este și membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, subliniază: "O relaxare a criteriilor de aderare trebuie respinsă cu strictețe în interesul stabilității pe termen lung a economiei europene".

Nowotny precizează că principalele criterii ce trebuie îndeplinite pentru aderarea la zona euro se referă la rata inflației, evoluția dobânzilor pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publică, stabilitatea cursului de schimb și o serie de aspecte juridice precum independența băncii centrale.

"Însă, așa cum experiența ne-a demonstrat, luarea în considerare a criteriilor ce țin de economia reală este absolut necesară pentru deciziile concrete", a spus Nowotny, dând ca exemplu balanța comercială a unei țări sau datele referitoare la locurile de muncă și veniturile per capita.

O serie de oficiali din Franța, Germania și Europa de Est au salutat ideile lui Juncker, spre deosebire de reacțiile ostile ale liderilor austrieci, care au atras atenția asupra necesității de a evita o criză similară cu cea provocată de datoriile Greciei.

În discursul său despre starea Uniunii, Juncker a declarat că UE trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația, la momentul potrivit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?