Guvernatorul BNR: Bună parte din pierderile băncilor vine din faptul că nu dau credite

Guvernatorul BNR: Bună parte din pierderile băncilor vine din faptul că nu dau credite

O bună parte din pierderile înregistrate de bănci provine din faptul că acestea nu dau credite, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

"Eu, dacă vreți, vă fac acum o scurtă declarație care probabil mâine o să apară în toată presa. Păi, bună parte din pierderile băncilor este din faptul că nu dau credite, că doar nu crede cineva că pot să trăiască numai din comisioanele la plăți sau de la schimbul valutar, nu?! Au sedii de întreținut, au salarii de plătit, au impozite de plătit, pe salarii, pe CAS și așa mai departe. Au cheltuieli. Banca nu e un ... dacă nu dau credite, capacitatea lor de a face profit este mică", a spus Isărescu.

Guvernatorul a afirmat în cadrul conferinței pe marginea Raportului semestrial asupra inflației că nivelul companiilor bancabile este unul redus, respectiv 12.000 din 500.000, acest lucru spunând "foarte mult".

Întrebat despre creditele neperformante vândute de bănci, Mugur Isărescu a răspuns că, în condiții normale, o bancă nu are motive să vândă mai ieftin decât ar putea să vândă.

"Dacă este vorba de offshore-uri și așa mai departe, trebuie penalizate imediat. Nu avem noi, aici, la Banca Națională, nicio reținere dacă descoperim așa ceva, să le spunem Fiscului sau organelor de drept — și am făcut-o când a fost cazul", a subliniat șeful BNR.

AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...