Guvernul a adoptat un proiect de lege privind Strategia de dezvoltare a României pe termen lung

Guvernul a adoptat un proiect de lege privind Strategia de dezvoltare a României pe termen lung

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind Strategia de dezvoltare a României pe termen lung, până în 2040, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

"O actualizare a Strategiei 2020 (...) pentru următorii 20 de ani, deci până în 2040. Acest proiect de lege (...) urmează să fie transmis Parlamentului pentru a fi îmbunătăţit, dacă este cazul, şi ulterior adoptat", a declarat Nelu Barbu la Palatul Victoria.

El a precizat că acest proiect cuprinde obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, linii directoare cu privire la dezvoltarea economică/socială şi setul de politici publice/strategice ce ar trebui implementate.

"Strategia se va elabora prin consens naţional, va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate şi, evident, în concordanţă cu toate strategiile şi direcţiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene", a spus Nelu Barbu.

El a mai arătat că proiectul de lege prevede înfiinţarea Comisiei România 2040, un organism consultativ fără personalitate juridică şi care are drept scop "pregătirea proiectului de strategie, fundamentarea acesteia, realizarea de scenarii de dezvoltare şi armonizare, integrarea contribuţiilor instituţiilor publice, a partidelor politice şi organizaţiilor neguvernamentale".

"Din Comisie, care va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, vor face parte reprezentanţi ai Guvernului, ai Preşedinţiei, ai partidelor parlamentare, reprezentanţi ai Comisiilor de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului, reprezentanţi ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, în componenţa Comisiei vor fi incluse şi personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar, desemnate la propunerea Consiliului de Programare Economică", a mai spus Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, comisia îşi va desfăşura activitatea în perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019.

"Elaborarea Strategiei de dezvoltare se va realiza prin fundamentarea a trei scenarii - optimist, moderat şi pesimist -, diferenţiate în raport cu premisele, obiectivele şi liniile directoare stabilite de această Comisie", a arătat Nelu Barbu.

Actul normativ mai prevede organizarea, de către comisie, de dezbateri publice sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care vor fi prezentate rezultate de etapă.

"Tot în proiectul de lege se precizează clar că Strategia pe termen lung se va corela cu Planul naţional de adoptare a monedei euro, precum şi cu strategiile sectoriale aprobate de Guvern şi, în funcţie de schimbările din contextul internaţional şi de evoluţiile economico-sociale interne, Strategia va fi actualizată la un interval de trei ani de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, va fi prezentată Guvenului şi Parlamentului după avizarea de către Consiliul de Programare Economică", a mai afirmat Nelu Barbu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante