Guvernul a aprobat Strategia Naţională pentru Păduri 2030. Ce spune ministrul

Guvernul a aprobat Strategia Naţională pentru Păduri 2030. Ce spune ministrul

Executivul a adoptat un proiect pentru aprobarea Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030. Potrivit ministrului, adoptarea aduce numeroase schimbări privind gestionarea pădurilor.

Tanczos Barna a anunțat aprobarea Strategiei Naționale pentru Păduri FOTO Arhivă

O a doua temă care a fost abordată şi care a fost finalizată cu aprobarea unui act normativ se referă la Strategia Forestieră Naţională, Strategia pentru Păduri 2030 aşa cum am denumit-o oficial. Această strategie vine în urma unei consultări largi, care a pornit în anul 2021, după consultare largă a societăţii civile, a specialiştilor în domeniu, consultare condusă de universităţile de silvicultură de marcă din România de la Braşov şi Suceava”, a susținut ministrul Tanczos Barna la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul a explicat că împreună cu aceste echipe a pregătit „o platformă pe care se bazează practic această strategie naţională”, iar anul acesta, „în urma finalizării PNRR şi a unei licitaţii cu cele două universităţi, tot cu cele două universități şi experţi din străinătate, am putut trece la elaborarea Strategiei Naţionale pentru Păduri 2030”.

E un pas extrem de important, un pas istoric, pentru că aduce numeroase schimbări de viziune în gestionarea pădurilor. În primul rând, trebuie să ne întărim capacitatea de protecţie a pădurii. În această perioadă critică în ceea ce priveşte schimbările climatice, trebuie să avem mai multă pădure şi trebuie să avem pădure mai rezilientă la schimbările climatice”, a mai spus ministrul, arătând că acesta „este unul dintre scopurile pe care şi le propune Strategia pentru Păduri”.

„Trebuie să asigurăm resursa de lemn pentru populaţie şi economie”

„Pe de altă parte, trebuie să asigurăm în continuare resursa de lemn pentru populaţie şi economie. Lemnul este o resursă regenerabilă, o resursă care exploatată durabil poate să aducă o contribuţie semnificativă inclusiv la creşterea economică naţională, inclusiv la echilibrarea balanţei comerciale, pentru că industria mobilei de exemplu este una dintre industriile care asigură un export semnificativ în comparaţie cu cantităţile de mobilă importate”, a mai explicat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Ministurul UDMR a adăugat că „trebuie să punem accent pe susţinerea şi stimularea administrării corecte a pădurilor şi să găsim soluţii de reducere a birocraţiei”.

Penalităţile şi amenzile sunt o soluţie, dar putem să progresăm şi prin stimularea proprietarului şi conducerea proprietarului către o administrare corectă şi durabilă a pădurilor. Aici, cu siguranţă, trasabilitatea lemnului este la fel de importantă ca şi acum, iar în viitorul apropiat trebuie să aducem îmbunătăţiri la SUMAL 2, acolo unde este nevoie”, a mai explicat ministrul.

De asemenea, el a arătat că „dreptul de proprietate trebuie respectat şi proprietarul trebuie să fie stimulat, trebuie să fie co-interesat să facă o gestionare corectă a pădurilor şi în acelaşi timp trebuie să corelăm prevederile Strategiei Forestiere Europene cu cele din România. Trebuie să asigurăm în continuare transparenţă maximă şi să punem la dispoziţia cetăţenilor toate informaţiile în Inspectorul Pădurii de exemplu, pentru că sutele de mii de accesări şi sutele de mii de verificări de transporturi pe drumurile publice ajută autorităţile statului să efectueze controalele de rigoare şi să prindă acele societăţi şi persoane care nu respectă legea”, a completat Barna.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Lucruri mai puțin știute despre Diana Șucu, nevasta de miliardari

4 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

5 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…