Guvernul catalan recunoaște că poliția spaniolă a dat o lovitură referendumului prin arestările făcute

Guvernul catalan recunoaște că poliția spaniolă a dat o lovitură referendumului prin arestările făcute

Guvernul separatist catalan a recunoscut joi că operațiunea de anvergură a poliției desfășurată miercuri în regiune ''a alterat'' organizarea la 1 octombrie a referendumului pentru autodeterminare, interzis de justiție, potrivit AFP.

"Este evident că regulile jocului au fost alterate", a declarat joi, la postul catalan de televiziune TV3, vicepreședintele guvernului separatist, Oriol Junqueras.

Garda Civilă spaniolă a reținut miercuri 14 înalți responsabili ai guvernului Cataloniei, o regiune de 7,5 milioane de locuitori tot mai divizați între adepții separatiștilor și susținătorii rămânerii în cadrul Spaniei.

Pe listă s-a numărat și Josep Maria Jové, mâna dreaptă a lui Oriol Junqueras, liderul ERC, stânga republicană a Cataloniei.

Operațiunea a fost însoțită de numeroase percheziții în special asupra unui depozit la circa 50 de km de Barcelona, unde forțele de ordine au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot.

Ea a stârnit un val de manifestații ale militanților separatiști, în special la Barcelona, împotriva politicii 'represive' a statului central.

Operațiunea a fost prezentată joi de mai multe cotidiene ca o lovitură decisivă dată organizării logistice a referendumului pe care Curtea Constituțională spaniolă l-a interzis.

Faptul că acest referendum "nu poate avea loc în condițiile pe care ni le-am fi dorit este evident, deoarece ne-ar plăcea ca toți cetățenii acestei țări să poată circula fără a fi arestați", a declarat Junqueras.

"Este evident că nu suntem în măsură să votăm ca de obicei", a adăugat el, în contextul în care de mai multe luni guvernul separatist a dat asigurări că totul a fost pregătit pentru ca acest scrutin să fie credibil și să poată fi recunoscut.

Însă el s-a angajat să facă tot posibilul pentru ca scrutinul să poată avea loc la 1 octombrie și s-a declarat "convins că majoritatea cetățenilor acestei țări (Catalonia) vor să voteze".

Catalanii susțin în proporție de peste 70% ideea de a organiza un referendum oficial, cu acordul guvernului central, pentru a ști dacă majoritatea populației vrea independența.

Însă șeful guvernului conservator Mariano Rajoy, acuzat de imobilism de către adversarii săi, amenință din 2012 că nu poate negocia un astfel de scrutin ''ilegal'' și care nu este prevăzut de Constituție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante