Guvernul ceh demisionează, deschizând calea pentru preluarea puterii de către câștigătorul alegerilor, Andrej Babis

Guvernul ceh demisionează, deschizând calea pentru preluarea puterii de către câștigătorul alegerilor, Andrej Babis

Guvernul ceh de centru-stânga al prim-ministrului Bohuslav Sobotka a demisionat miercuri, deschizând calea miliardarului Andrej Babis, care a câștigat alegerile luna trecută, să preia puterea la timp pentru summitul UE din decembrie, relatează Reuters.

"Guvernul a aprobat demisia, care va fi prezentată astăzi președintelui", a declarat Sobotka reporterilor după o sesiune guvernamentală obișnuită.

Guvernul de coaliție al lui Sobotka a fost primul în 15 ani care a încheiat un mandat complet de patru ani și a gestionat o creștere economică robustă ce a contribuit la reducerea șomajului la cel mai scăzut nivel din UE și la creșterea salariilor în cel mai rapid ritm într-un deceniu.

Cu toate acestea, alegătorii sătui de politică au optat ca de obicei pentru candidați anti-establishment, pedepsind partidele tradiționale la urne.

Partidul ANO al lui Babis, care a promis că va lupta împotriva corupției politice și va conduce statul cu o abordare din perspectiva mediului de afaceri, a fost cel mai mare beneficiar al acestei schimbări, în ciuda faptului că făcea parte din cabinetul care și-a încheiat mandatul împreună cu social-democrații lui Sobotka și creștin-democrații.

ANO nu a reușit să convingă niciunul dintre celelalte opt partide parlamentare să se alăture unei coaliții. Babis în schimb încearcă să formeze un cabinet minoritar, care ar urma să fie numit de președintele Milos Zeman pe 13 decembrie și să preia puterea imediat.

Andrej Babis

Aceasta i-ar permite lui Babis să participe la summitul liderilor UE din 14-15 decembrie, în cadrul căruia tema principală va fi progresul în negocierile cu Marea Britanie în legătură cu ieșirea Londrei din UE.

Partidele l-au evitat pe Babis, un om de afaceri cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari și clasat de Forbes ca al doilea cel mai bogat ceh, după ce a fost acuzat că a primit ilegal o subvenție europeană de 2 milioane de euro în urmă cu un deceniu pentru o fermă și alte proiecte agricole prin ascunderea proprietarului. El respinge acuzațiile procurorilor.

În calitate de parlamentar, el are imunitate în fața urmării penale, votată pentru a fi suspendată de parlamentul care și-a încheiat mandatul, dar care intră în vigoare din nou odată cu noul parlament. Unii parlamentari care au votat în trecut pentru ca el să fie urmărit penal au sugerat că îi vor susține imunitatea, suspendând procedurile în noul mandat al parlamentului.

Numai micul Partid Comunist a anunțat până acum că ar putea lua în considerare tolerarea guvernului minoritar al lui Babis, dar cele 15 voturi ale sale nu sunt suficiente pentru a asigura acordarea votului de încredere în Camera Deputaților cu 200 de locuri, unde ANO deține 78 de locuri.

Inițial în noul parlament, ANO a votat împreună cu comuniștii și cu partidul SPD de extremă-dreaptă, anti-UE și anti-NATO, dar acesta din urmă a anunțat că acum nu îl mai susține pe Babis la votul de încredere.

Odată numit premier, Babis ar rămâne în poziție chiar dacă pierde un vot de încredere, în așteptarea discuțiilor pentru o soluție alternativă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...