Guvernul de la Berlin afirmă că activitățile de spionaj turce în Germania s-au intensificat semnificativ

Guvernul de la Berlin afirmă că activitățile de spionaj turce în Germania s-au intensificat semnificativ

Guvernul german a estimat miercuri că activitățile de spionaj turce s-au intensificat semnificativ în Germania, unde s-au amplificat tensiunile în rândul comunității turce înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia cu privire la reforma constituțională, transmite Reuters.

Serviciul de informații interne german (BfV) a afirmat că divizările din societatea turcă înaintea referendumului de la jumătatea lunii aprilie se oglindesc și în Germania.

''BfV observă o creștere semnificativă a activității de intelligence turce în Germania'', se menționează într-o declarație a Serviciului de informații german, fără a fi oferite alte detalii.

În luna ianuarie, procurorul federal german a lansat o anchetă referitoare la posibile activități de spionaj ale unor clerici trimiși în Germania de Ankara.

Directorul Bfv, Hans-Georg Maassen, și-a exprimat îngrijorarea față de tensiunile existente între turcii de extremă dreapta din Germania și susținătorii din această țară ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

''Există riscul ca aceste lupte între susținătorii PKK și turcii extremiști de extremă dreapta, naționaliști, să escaladeze întrucât există un mare potențial de pericol în ambele tabere'', a spus Maassen.

El nu s-a referit în mod specific la chestiunea spionajului turc din Germania.

Într-o întâlnire avută miercuri la Berlin cu omologul său turc, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a subliniat că disputele interne din Turcia nu trebuie să fie 'importate' în Germania.

Relațiile deja tensionate între Berlin și Ankara s-au deteriorat după ce ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetățenie, turcă și germană, a fost reținut pe 14 februarie de autoritățile turce, ulterior fiind arestat, sub bănuiala de apartenență la o organizație teroristă. Această măsură — considerată miercuri de ministrul german de externe drept "greșită și inadecvată" — a cauzat iritare în Germania, unde mai multe landuri au decis să nu autorizeze desfășurarea unor mitinguri de susținere a reformei constituționale din Turcia, evenimente la care urmau să participe și membri ai executivului turc.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

2 Noi amănunte / E râcă mare în lumea bună a Capitalei! Gaborii i-au spart petrecerea aniversară miliardarului Thi…

3 ULTIMA ORĂ Culise din ședința PNL / S-a pus batista pe țambal! Cîțu nici nu s-a dus. Orban a făcut liniște în 30…

4 Beizadele PSD / Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc

5 Hemoroizii lui Iliescu / O mare nulitate securistă a României