Guvernul: E nepotrivită şi nefondată acuzaţia de implicare sau de neimplicare în problema TVR

Guvernul: E nepotrivită şi nefondată acuzaţia de implicare sau de neimplicare în problema TVR

Guvernul consideră "nepotrivită şi nefondată" acuzaţia de implicare sau de neimplicare în gestionarea situaţiei TVR, amintind că a trimis Parlamentului încă din martie propunerile de modificare a cadrului legal astfel încât să se restructureze televiziunea publică şi să poată fi ajutată financiar.

Guvernul: E nepotrivită şi nefondată acuzaţia de implicare sau de neimplicare în problema TVR (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

"Guvernul României constată cu regret că în spaţiul public sunt lansate o serie de acuzaţii nefondate în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare a guvernului în gestionarea situaţiei TVR. Problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape 10 ani. În toţi aceşti ani, datoriile către EBU (European Broadcasting Union) au fost mereu amânate şi neglijate. Situaţia de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera Guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată", se arată într-un comunicat al Executivului.

Sursa citată aminteşte că TVR este o instituţie aflată în subordinea Parlamentului, care trebuie să-i aleagă o conducere.

"Guvernul aşteaptă o decizie în această privinţă, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce priveşte TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situaţiei financiare să fie imposibil. Situaţia televiziunii publice a fost adusă la cunoştinţa Parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii pe care comisiile de cultură ale Parlamentului le-a organizat cu reprezentanţii TVR şi ai guvernului, s-a ajuns la concluzia ca Guvernul să prezinte soluţiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor", se precizează în comunicat.

Executivul anunţă că a trimis respectivele propuneri la Parlament, pe 28 martie, aşa încât modificările Legii 41/1994 să se poată face "în timp util", iar modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate.

"În consecinţă, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plăţii parţiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condiţiile de concurenta nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii. Guvernul României, prin Ministerul de Finanţe, va informa EBU în legătură cu situaţia de drept a TVR şi despre cadrul legal existent, în care reorganizarea operativă care să permită plata datoriilor este imposibil de realizat în perioada imediat următoare. De aceea, Guvernul României solicită tututor instituţiilor care gestionează soarta televiziunii publice o implicare activă şi responsabilă, pentru a nu perpetua situaţia dificilă în care se află TVR", se mai arată în comunicat.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă dintre membrii EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni.

Preşedinte Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, PNL, a susţinut că Guvernul Cioloş ''poartă responsabilitatea enormă'' a situaţiei în care este televiziunea publică. O poziţie similară a avut şi PSD.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”