Guvernul extinde acordarea indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti

Guvernul extinde acordarea indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, în sensul extinderii acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut şi altor categorii de profesionişti.

Proiectul de OUG vizează completarea Ordonanţei 132/2020 în sensul "extinderii acordării indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanelor care au avut încheiate înainte de instituirea stării de urgenţă contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe şi care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV alin. (4) din OUG 30/2020".

"Astfel şi aceste categorii de profesionişti vor putea beneficia de o formă de sprijin în condiţiile reluării activităţilor din domeniile de activitate respective, însă cu limitările prevăzute de actele normative prin care se stabilesc regulile de desfăşurare a acestora", se spune în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, se mai spune în document, pentru toate persoanele care beneficiază de acest drept "se reglementează actualizarea nivelului câştigului salarial mediu brut la valoarea prevăzută de Legea nr.16/2021 a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2021, astfel că, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, vor beneficia de o indemnizaţie de 2.233 lei, faţă de cea anterioară de 2.253 lei".

În aceeaşi şedinţă, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.381.600 lei pentru sprijinirea unui număr total de 341 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, inundaţii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate a acestora.

Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba şi programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 10 iunie 2021.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi 3 proiecte de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului şi Sportului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Astfel, MTS va primi sume de bani care vor fi alocate către federaţii sportive de profil în vederea susţinerii costurilor organizării unor evenimente sportive de anvergură europeană care vor avea loc în acest an în România.

Respectiv, Federaţia Română de Atletism urmează să primească, prin MTS, 2.930.000 de lei pentru organizarea Campionatului European pe Echipe Liga 1 seniori.

Federaţia Română de Tenis de Masă va primi 2.650.000 lei în vederea organizării Turneului Final al Campionatului European de Tenis de Masă, Seniori Feminin şi Masculin 2021.

De asemenea, pentru desfăşurarea unei grupe a Turneului Final al Campionatului European de Volei Seniori Feminin 2021, Ministerul Tineretului şi Sportului va vira către Federaţia Română de Volei suma de 4.795.000 lei în vederea achitării costurilor aferente pentru realizarea acestui proiect.

În şedinţa Executivului va fi dezbătută spre aprobare şi o Propunere de politică publică în domeniul e-guvernării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...