Guvernul francez, rezervat față de o reorganizare a serviciilor de informații

Guvernul francez, rezervat față de o reorganizare a serviciilor de informații

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a exprimat miercuri foarte mari rezerve față de propunerile de reorganizare a serviciilor de informații, emise în ajun de o comisie parlamentară care anchetase circumstanțele atentatelor de la Paris din 2015, relatează AFP.

El s-a arătat sceptic în special față de crearea unei agenții naționale a informațiilor, preconizată de deputați pentru ameliorarea coordonării între diferitele entități existente în prezent în domeniu.

"Dacă ea trebuie să fie un ghișeu în plus acolo unde credeți că sunt deja prea multe, am fi într-o situație în care ne-am transforma mia de foi pe care o regretați în budincă de prune', a lansat el în incinta Adunării naționale.

Subliniind că există deja un coordonator național al informațiilor, ministrul a replicat: 'După ce vom fi în situația de a stabili în ce măsură un director general își va aduce contribuția mai mult decât un coordonator, vom putea evoca această problemă împreună'.

Intervenția sa i-a suscitat "cea mai vie consternare' președintelui comisiei de anchetă, Georges Fenech (membru al opoziției de dreapta).

'Respingând categoric concluziile muncii aprofundate a 30 de parlamentari de toate sensibilitățile, calificată cu morgă drept ?budincă de prune', ministrul de interne face o demonstrație strălucită cu o suficiență fără precedent a negării oricărei responsabilități în organizarea serviciilor sale de informații al căror faliment a dus la masacrele din lunile ianuarie și noiembrie 2015', a declarat deputatul într-un comunicat.

Aceste atentate, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), au făcut 17 morți în ianuarie și 130 în noiembrie anul trecut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...