Guvernul german: Recunoașterea de către Rusia a pașapoartelor separatiste din Ucraina este "inacceptabilă"

Guvernul german: Recunoașterea de către Rusia a pașapoartelor separatiste din Ucraina este "inacceptabilă"

Recunoașterea de către Rusia a pașapoartelor eliberate de separatiștii proruși din estul Ucrainei este "inacceptabilă" și constituie o încălcare a acordurilor de pace de la Minsk, a denunțat luni guvernul german, informează AFP.

Decizia de sâmbătă a președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște aceste documente "subminează integritatea Ucrainei și este în contradicție flagrantă cu ceea ce s-a decis la Minsk și este prin urmare inacceptabilă", a estimat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului federal german Angela Merkel, în condițiile în care Germania este unul dintre garanții procesului de pace din Ucraina.

Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care sunt recunoscute "actele de identitate, diplomele de studii sau profesionale, certificatele de naștere și de deces" emise de autoproclamatele republici separatiste Lugansk (LNR) și Donețk (DNR), chiar dacă în mod oficial Federația Rusă nu a recunoscut aceste teritorii.

Textul asigură că măsura este "temporară", până când va fi găsită o soluție politică la conflictul ucrainean care să aibă drept bază acordurile de la Minsk, din februarie 2015.

În martie 2016, autoritățile rebele au început să le distribuie locuitorilor din estul Ucrainei pașapoarte, foarte asemănătoare celor rusești, cu un vultur bicefal pe coperta de culoare roșie.

Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, ai căror "arhitecți" sunt Franța și Germania, este aproape paralizată de mai multe luni.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei i-a cerut luni Federației Ruse să respecte aceste acorduri. "Considerăm că este în interesul ambelor părți, Moscova și Kiev, să pună în aplicare acordul și prin urmare să revină la restabilirea totală și deplină a suveranității ucrainene", a estimat purtătorul de cuvânt al ministerului, Martin Schoefer. "Acest apel este adresat în primul rând Rusiei", a adăugat el.

Între timp, situația pe teren rămânea incertă luni în estul Ucrainei, unde un nou armistițiu urma să intre în vigoare, armata ucraineană denunțând noi confruntări în care a fost ucis un om, în timp ce rebelii evocă un relativ calm.

Conflictul dintre separatiștii proruși și soldații ucraineni a făcut aproape 10.000 de morți din aprilie 2014 până în prezent.

Rusia este în mod regulat acuzată de Kiev și Occident că îi susține militar și financiar pe rebelii separatiști în estul Ucrainei. Moscova, vizată de o serie de sancțiuni din partea UE pentru rolul său în conflict, dezminte insistent aceste acuzații.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…