Guvernul Japoniei ia în considerare interzicerea fanilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo (presă)

Guvernul Japoniei ia în considerare interzicerea fanilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo (presă)

Guvernul Japoniei analizează propunerea de a interzice prezenţa fanilor autohtoni la toate întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, pentru a diminua neliniştea populaţiei privind răspândirea noului coronavirus, conform ziarului Mainichi, citat de Reuters.

Experţii medicali susţin de câteva săptămâni disputarea Olimpiadei de vară fără spectatori, pentru a minimiza riscurile de infecţie, după ce organizatorii niponi au interzis deja fanii străini şi au stabilit o limită a fanilor de 50% pe arenele olimpice, pentru a limita focarele de infecţie cu COVID-19.

Mainichi, care citează surse guvernamentale, relatează că asemenea discuţii sunt parţial rezultatul unor consideraţii politice, după ce partidul premierului Yoshihide Suga nu a reuşit să obţină majoritatea la alegerile din Tokyo, desfăşurate duminică. Votul, dinaintea alegerilor generale de la finele anului, a fost văzut ca o reflecţie a nemulţumirii unor votanţi faţă angajamentul guvernului în lupta contra pandemiei.

Ca răspuns la relatările ziarului nipon, Comitetul de organizare Tokyo 2020 a precizat că restricţionarea numărului de spectatori, inclusiv absenţa spectatorilor de la competiţii, se va baza doar pe conţinutul stării de urgenţă sau al altor măsuri relevante care vor putea intra în vigoare oricând după 12 iulie.

Se aşteaptă, ca joi, guvernul Japoniei să extindă starea de semi-urgenţă la Tokyo şi trei prefecturi vecine după data de 11 iulie, când se preconiza finalizarea acestei stări, conform unor surse guvernamentale.

Kyodo a relatat că prelungirea stării de semi-urgenţă va fi de cel puţin o lună, astfel că va coincide cu Olimpiada, care se va încheia pe 8 august.

Decizia privind prezenţa spectatorilor în arenele olimpice va fi anunţată joi după cinci zile de discuţii, în acea zi urmând să sosească la Tokyo şi germanul Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

La încheierea discuţiilor de marţi, purtătorul de cuvânt al premierului japonez, Katsunobu Kato, a admis că desfăşurarea Jocurilor fără spectatori este una dintre opţiuni.

Shigeru Omi, consilier guvernamental pe sănătate, a declarat miercuri într-o comisie parlamentară cât de importantă a fost reducerea numărului de oficiali sau a altor invitaţi la olimpiadă.

''Am spus că este preferabil ca evenimentul să se ţină fără spectatori. Am cerut multora să ia măsuri pentru a preveni răspândirea infecţiei. Imaginile cu spectatori vor transmite un mesaj contradictoriu multor oameni. În formularea reacţiei noastre contra pandemiei de coronavirus, sentimentele oamenilor joacă un rol foarte important'', a spus Omi.

Organizatorii de la Tokyo au cerut deja publicului să nu se strângă pe străzi pentru a asista la cursele de maraton de la Sapporo, una din probele cele mai emblematice ale Jocurilor.

Guvernul metropolitan al Tokyo a decis în plus ca ştafeta torţei olimpice, care va ajunge vineri în capitala Japoniei, să nu se desfăşoare pe drumurile publice.

De la începutul pandemiei, Japonia a înregistrat peste 800.000 de cazuri de COVID-19 şi 14.800 de decese, în timp ce campania de vaccinare a avut un ritm foarte scăzut, doar un sfert de populaţie primind cel puţin o doză. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro