Guvernul suedez doreşte puteri suplimentare pentru a combate mai eficient criza cauzată de coronavirus

Guvernul suedez, criticat pentru modul în care a gestionat până acum criza cauzată de noul coronavirus, a prezentat luni un proiect de lege vizând consolidarea temporară a puterilor sale pentru a lupta împotriva pandemiei, ceea ce a atras criticile opoziţiei, transmite AFP.

Această nouă lege i-ar permite guvernului condus de social-democratul Stefan Lofven să adopte anumite decizii, precum limitarea adunărilor publice şi închiderea companiilor, fără aprobarea parlamentului unicameral de la Stockholm.

''Suedia şi lumea întreagă se confruntă cu o situaţie gravă cauzată de coronavirus. Considerăm necesar să putem acţiona rapid dacă situaţia o cere, este vorba în definitiv despre a proteja vieţile oamenilor'', a susţinut ministrul sănătăţii suedez, Lena Hallengren, într-un comunicat.

Totuşi, viitoarele dispoziţii nu ar urma să acorde puteri suplimentare executivului decât pentru o perioadă de cel mult trei luni, o situaţie care îngrijorează opoziţia politică din Suedia.

Liderul Partidului Moderat (conservator), Ulf Kristersson, a declarat într-o postare pe Facebook că proiectul guvernului nu precizează maniera în care puterile suplimentare ale guvernului ar putea fi utilizate.

Deşi recunoaşte necesitatea luării unor decizii rapide pe timp de criză, Kristersson consideră că măsurile trebuie să aibă şi o ''legitimitate democratică''.

Proiectul guvernamental trebuie să fie aprobat de parlament pentru a putea fi transpus în practică.

În regatul scandinav, izolarea populaţiei nu este de actualitate, aşa cum se întâmplă în numeroase ţări europene pentru a limita propagarea epidemiei COVID-19. Guvernul i-a cerut fiecărui cetăţean ''să-şi asume responsabilităţile'' şi să dea curs recomandărilor autorităţilor medicale.

Printre măsurile cele mai stricte adoptate de executivul de la Stockholm figurează interzicerea adunărilor de peste 50 de persoane.

Suedia, care are o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, înregistra luni la prânz 7.000 de cazuri confirmate de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 477 fatale, o mortalitate mai ridicată decât în celelalte ţări nordice.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I