Guvernul turc tolerează tortura în virtutea stării de urgență (raport HRW)

Guvernul turc tolerează tortura în virtutea stării de urgență (raport HRW)

Autoritățile turce închid ochii la tortura practicată în condițiile stării de urgență decretate în această țară, afirmă Human Rights Watch într-un raport publicat marți, citat de DPA.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului a investigat informațiile despre practicarea torturii de către poliție asupra persoanelor arestate în urma loviturii de stat eșuate de la mijlocul lunii iulie. Peste 35.000 de persoane suspectate de implicare în complot au fost arestate.

Starea de urgență "nu dă guvernului un permis în alb pentru a suspenda drepturile" omului, potrivit raportului HRW. Documentul pune în evidență 13 cazuri de presupuse abuzuri ale autorităților, în care au fost practicate bătăi, torturi și agresiuni sexuale.

Printre controversatele încălcări ale drepturilor deținuților, utilizate în virtutea stării de urgență, au fost extinderea perioadei de arest preventiv de la patru la 30 de zile și autorizarea poliției de a nu permite accesul deținutului la serviciile unui avocat decât după cinci zile de la reținere.

HRW cere Turciei să "anuleze imediat dispozițiile din cadrul stării de urgență care permit tortura și maltratările", adăugând că acestea încalcă dreptul internațional.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”