Harghita: Amânare în procesul lui Borboly; unul dintre motive - nu a fost publicată motivarea unei decizii a CCR

Harghita: Amânare în procesul lui Borboly; unul dintre motive - nu a fost publicată motivarea unei decizii a CCR

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, în care acesta este judecat pentru abuz în serviciu, a fost amânat din nou, joi, de instanţa Tribunalului Harghita, după ce un avocat numit din oficiu, al unui alt inculpat în dosar, a solicitat timp pentru a putea studia dosarul, dar şi pentru că nu a fost publicată motivarea deciziei CCR privind protocoalele dintre Ministerul Public şi SRI.

Unul dintre inculpaţii din dosar a renunţat, din motive financiare, la fostul avocat şi i-a fost numit unul din oficiu, cu doar două zile înainte de termenul de joi, motiv pentru care acesta a solicitat amânarea cauzei pentru a putea studia dosarul.

De asemenea, al doilea motiv de amânare este legat de faptul că nu a fost făcută publică motivarea deciziei Curţii Constituţionale, privind protocoalele dintre Ministerul Public şi SRI.

"La termenul de astăzi, s-a constatat că avocatul unuia dintre inculpaţi, din oficiu, a fost numit într-un termen foarte scurt, acum vreo două zile. Legea prevede un termen de minimum trei zile în care să poată să studieze dosarul. Dosarul, se ştie, este unul complex şi, pe bună dreptate, judecătorul cauzei a constatat că trebuie să-i dea termen avocatului să poată studia dosarul. Al doilea motiv de amânare a fost faptul că decizia Curţii Constituţionale, care era aplicabilă în speţă, nu a fost nici acum motivată şi este important să aplicăm legea aşa cum va fi ea completată prin decizia CCR", a declarat avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul preşedintelui CJ, Borboly Csaba.

Acesta a susţinut că la dosar a fost trimisă o adresă de la SRI, în care se precizează că în dosar există o ordonanţă de autorizare de supraveghere tehnică provizorie.

"S-a mai întâmplat un lucru, la dosar a venit o adresă de la SRI, suprinzător, recunosc că au pus în executare mandate de siguranţă naţională şi chiar şi mandatele de supraveghere tehnice obişnuite, că în dosar există o ordonanţă de autorizare de supraveghere tehnică provizorie, care a fost pusă în executare de către SRI, în condiţiile în care, acum vreo două termene, au răspuns că nu au făcut nimic în dosarul acesta", a spus avocatul Sergiu Bogdan.

El a adăugat că s-a cerut completarea acestui răspuns cu chestiuni legate de "trierea convorbirilor, respectiv cine a făcut traducerea şi transcrierea".

Un nou termen în dosar a fost stabilit pentru data de 21 martie.

Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte trei acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - trei acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată).

Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...