Harghita: Autorităţile doresc relocarea ursului care vine în localitatea Ditrău, în căutare de hrană

Harghita: Autorităţile doresc relocarea ursului care vine în localitatea Ditrău, în căutare de hrană

Autorităţile au început demersurile pentru relocarea ursului care vine în localitatea Ditrău, în căutare de hrană, documentaţia în acest sens fiind trimisă deja la Ministerul Mediului.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Domokos Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că solicitarea de relocare a fost cerută de Asociaţia de Vânătoare din Gheorgheni, iar punctul de vedere comun al APM şi al Gărzii de Mediu a fost că se impune acest lucru.

După ce se va primi aprobarea de la Ministerul Mediului, ursul , un exemplar de talie mică, urmează să fie relocat pe acelaşi fond de vânătoare, într-o zonă mai îndepărtată.

Domokos Laszlo este de părere că ar putea fi vorba de acelaşi urs care a fost relocat de la Gheorgheni, dar a revenit întrucât este obişnuit cu aşezările umane şi se întoarce, chiar dacă este alungat.

"Va fi dus mai departe, pe un fond de vânătoare îndepărtat, să vedem dacă reuşim. (...) Când vede un pic de lumină ştie că acolo e localitate şi acolo se îndreaptă. E un urs habituat, care deja şi-a format un obicei şi caută hrană în containere", a spus şeful APM Harghita.

La rândul său, directorul Asociaţiei de Vânătoare din Gheorgheni, Birtalan Istvan, a menţionat că este un exemplar de doi ani, care s-a despărţit de mama sa şi îşi caută hrană, dar nu poate spune că este vorba despre ursul care a fost relocat de la Gheorgheni.

"Trebuie ştiut că în perioada asta se despart puii de urs de mama lor, după doi ani, şi acum îşi caută existenţa. Ursuleţul de doi ani nu are experienţă, nu prea are ce să mănânce acum, în perioada aceasta a anului, dacă chiar nu a fost la hibernat, iar populaţia a crescut aşa, exponenţial, că nu prea au habitat. Urşii mai bătrâni stau în habitatele liniştite, unde nu prea este deranj şi au ce să mănânce şi cei care se despart de mamă acum şi cei care sunt mai slabi şi mai tineri pleacă din zona respectivă şi îşi caută de mâncare. Acum se duc la mirosul de gunoi, peste tot, din ce în ce fenomenul acesta este mai frecvent", a declarat Birtalan Istvan, pentru AGERPRES.

Acesta a precizat că relocarea se face pe fondul de vânătoare nr. 11 Jolotca, dar consideră că ursul va continua să se apropie de localităţi, în căutare de hrană.

"Sunt convins că se va apropia de localităţi, dacă deja are o experienţă că cea mai uşoară modalitate de a dobândi mâncare este să se ducă în sat şi să mănânce din coşurile de gunoi, din tomberoane, se va întoarce, asta e sigur", a spus Birtalan Istvan.

Jandarmii şi poliţiştii harghiteni au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru îndepărtarea unui urs care a intrat într-o curte din comuna Ditrău şi s-a hrănit cu resturi de mâncare.

De asemenea, prezenţa sa a fost semnalată în localitatea Ditrău şi în noaptea de luni spre marţi, autorităţile demarând demersurile în vederea relocării.

Săptămâna trecută, un urs de talie mică, pe care jandarmii l-au îndepărtat de mai multe ori din municipiul Gheorgheni, dar s-a reîntors în curtea unui centru comercial, a fost tranchilizat şi eliberat în pădure. AGERPRES/ (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro