Harghita: Creştere a intervenţiilor de îndepărtare a urşilor din zonele locuite; un ursuleţ, găsit dormind într-un copac

Harghita: Creştere a intervenţiilor de îndepărtare a urşilor din zonele locuite; un ursuleţ, găsit dormind într-un copac

Numărul intervenţiilor jandarmilor harghiteni pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite a crescut uşor, în ultima perioadă, oamenii semnalând prezenţa acestor animale în interiorul mai multor localităţi, aproape de zonele împădurite.

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, plt.adj. şef Gheorghe Suciu, în perioada 13-18 mai, la nivelul dispeceratului instituţiei, au fost înregistrate opt apeluri prin care era anunţată prezenţa urşilor aproape de zonele locuite, în creştere faţă de săptămâna precedentă, când au fost înregistrate şase astfel de apeluri.

Cetăţenii au sunat la numărul de urgenţă 112 semnalând faptul că au observat urşi în localităţile Miercurea-Ciuc, Corund, Brădeşti, Ulcani, Borsec, Sândominic şi Corbu, în majoritatea cazurilor animalele fiind îndepărtate de jandarmi din zonele locuite.

Într-un singur caz, înregistrat la Corund, intervenţia a fost mai complexă, după ce un pui de urs a fost observat dormind într-un copac de pe o stradă din comună.

Gheorghe Suciu a precizat că, în urma apelului la 112, s-a întrunită echipa de intervenţie, constituită potrivit OUG 81/2021, a fost verificată zona pentru a se asigura că ursoaica nu se află în apropiere şi a fost stabilit un perimetru de siguranţă, pentru ca viaţa curioşilor să nu fie pusă în pericol.

Iniţial, s-a aşteptat ca ursuleţul să coboare singur din copac, dar întrucât acest lucru nu s-a întâmplat, el a fost coborât de către echipa de vânători şi a fost dus în siguranţă de către aceştia la marginea pădurii de unde venise.

Animalul a fost urmărit pentru a se vedea dacă se întâlneşte nu mama lui, lucru care s-a şi întâmplat, intervenţia încheindu-se după ce animalele au plecat în pădure.

Urşii care au intrat în localităţile harghitene au provocat pagube în două cazuri, respectiv în Sândominic şi Corbu, mai precizează Gheorghe Suciu.

Acesta a mai arătat că două dintre apeluri au fost făcute la o zi distanţă, după ce a fost semnalată prezenţa ursului în zonă, iar într-un caz ursul a fost îndepărtat, initial, de către cetăţeni.

Drept urmare, jandarmii le reamintesc oamenilor ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

În toate cazurile semnalate, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu.

De la începutul anului, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost înregistrate peste 70 de apeluri, făcute prin intermediul numărului de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. AGERPRES / (AS, autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...