Harghita: Pompierii și localnicii intervin în comuna Ciumani unde râul Mureș iese din matcă

Harghita: Pompierii și localnicii intervin în comuna Ciumani unde râul Mureș iese din matcă

Pompierii militari și civili, dar și localnicii intervin în comuna Ciumani din județul Harghita și pun saci cu nisip pe marginea râului Mureș, pentru a împiedica ieșirea acestuia din matcă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că la fața locului se află două echipaje de la Detașamentul de Pompieri din Gheorgheni, dar și pompieri voluntari și localnici, care pun saci cu nisip la capetele unui pod peste râul Mureș, pentru a împiedica revărsarea acestuia. Ulterior se va continua acțiunea de scoatere a apei din curțile și pivnițele oamenilor, care au fost inundate joi seara, în urma ploilor abundente care au dus la scurgeri de pe versanți.

Potrivit ultimelor evaluări, au fost inundate 512 pivnițe, 196 de anexe gospodărești și 565 de grădini și au fost acoperite cu apă aproape o mie de hectare de teren agricol.

Primarul comunei Ciumani, Marton Laszlo-Szilard, a declarat pentru AGERPRES că a reînceput să plouă de la primele ore ale dimineții și acum forțele de intervenție de concentrează pe ridicarea unui baraj pe râul Mureș, pentru a împiedica revărsarea acestuia.

'Avem probleme cu Mureșul, care pe alocuri a ieșit din albie. Punem saci de nisip, facem ce se poate, intervenim cu motopompe. Suntem aici vreo sută de oameni, Mureșul e prioritar acum și apoi mergem să scoatem apa din pivnițele oamenilor', a declarat pentru AGERPRES primarul Marton Laszlo-Szilard.

Purtătorul de cuvânt al ISU, Alina Ciubotariu, a mai precizat că traficul feroviar între Miercurea Ciuc și Comănești rămâne închis, după ce, joi seara, torenții formați pe versanți au acoperit cu aluviuni și cu apă calea ferată, între localitățile Lunca de Mijloc și Ghimeș. Apa a spălat terasamentul căii ferate și acum pompierii și specialiștii CFR acționează pentru remedierea problemei.

În județul Harghita a reînceput să plouă vineri dimineață, localnicii din mai multe localități mobilizându-se pentru îndepărtarea aluviunilor aduse de torenți în zona podurilor și podețelor. De asemenea în unele comune localnicii au fost anunțați de reprezentanții primăriei să fie pregătiți pentru că există risc de inundații.

Potrivit informațiilor ISU Harghita, până vineri seara, la ora 18.00, s-a instituit cod roșu de inundații pe cursurile de apă din Bazinele Hidrografice Râul Negru, Râul Trotuș și Râul Bistrița.

AGERPRES/(A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria