Harghita: Preoţi ortodocşi au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor la cimitirul din Valea Uzului

Harghita: Preoţi ortodocşi au oficiat o slujbă de pomenire a eroilor la cimitirul din Valea Uzului

Etnicii maghiari din Harghita şi Covasna prezenţi la un protest în Valea Uzului au părăsit zona, iar cei peste 1.000 de români din toată ţara veniţi la comemorarea eroilor au intrat în cimitirul internaţional şi participă la un ceremonial de pomenire.

Mai mulţi preoţi ortodocşi au oficiat o slujbă de pomenire, după care s-au rostit numele a 149 de soldaţi români căzuţi în zonă, iar cei aflaţi la faţa locului au strigat "prezent!". La finalul slujbei, s-a intonat imnul naţional al României.

Românii, membri a mai multor organizaţii din ţară, dar şi localnici din judeţele învecinate, flutură tricolorul românesc iar mulţi dintre ei poartă costume tradiţionale.

Mulţi dintre cei prezenţi spun că românii şi maghiarii ar trebui să se înţeleagă, pentru că cei înhumaţi în cimitir "se odihnesc împreună".

Reprezentanţii comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna s-au îndepărtat din incintă şi au părăsit zona când românii au forţat şi au rupt poarta cimitirului.

La faţa locului se află un impresionant dispozitiv de forţe de ordine, dar la momentul forţării intrării în cimitir, mai mulţi jandarmi şi jurnalişti au fost loviţi şi îmbrânciţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Dacă nu face față, poate să vină cu un coleg” / Săpunaru, umilit puțin de o fană a Rapidului...

2 Bianca Censori a făcut din nou furori în Italia...

3 Așa o fi? /

4 VIDEO „N-ai față pentru mașina aia”, „De unde ai avut banii?”

5 De citit...