Harvey Weinstein avea o "armată de spioni" pentru a sufoca din fașă acuzațiile de abuz sexual (presă)

Harvey Weinstein avea o "armată de spioni" pentru a sufoca din fașă acuzațiile de abuz sexual (presă)

Harvey Weinstein a folosit mijloace colosale pentru a încerca să sufoce din fașă dezvăluirile privind presupuse abuzuri sexuale, utilizând prin intermediul avocaților săi serviciile unor foști agenți secreți care făceau anchete sub identități false sau ale unor jurnaliști din presa de scandal, scrie luni ziarul New Yorker, preluat de AFP.

Potrivit articolului, producătorul în dizgrație a folosit această "armată de spioni" cel puțin din toamna lui 2016. New Yorker citează zeci de documente și șapte persoane direct implicate în eforturile producătorului de a împiedica publicarea acuzațiilor la adresa sa.

Potrivit săptămânalului, o fostă agentă israeliană a Mossad, angajată a societății Black Cube, al cărei contract prevedea onorarii în valoare de cel puțin 200.000 de dolari, a contactat-o pe actrița Rose McGowan, una dintre principalele acuzatoare ale lui Harvey Weinstein, pretinzând că este o militantă pentru drepturile femeilor.

Ea a înregistrat în secret ore de conversații cu McGowan, care se pregătește să-și publice memoriile sub titlul "The Brave", o carte care îl îngrijorează pe Harvey Weinstein.

În plus, agenta de la Black Cube care a stabilit contacte cu Rose McGowan, sub o identitate diferită, a contactat jurnaliști care anchetau presupusele agresiunile sexuale ale lui Weinstein, printre care și un reporter al New York, Ben Wallace, pentru a afla de ce informații dispuneau.

Weinstein și echipa sa au anchetat inclusiv reporterii înșiși, respectiv viața lor personală și sexuală, precedentele lor anchete și potențialele litigii, pentru a încerca să-i contrazică, să-i discrediteze sau să-i intimideze. Echipa sa a adunat, de pildă, informații privind fosta soție a jurnalistului Ben Wallace.

Producătorul, vizat în prezent de anchete ale poliției la Londra, New York și Los Angeles, "supraveghea personal progresele din aceste anchete".

Unele dintre acestea erau orchestrate de avocații lui Weinstein, printre care și David Boies, celebru în special pentru că l-a apărat pe Al Gore în scrutinul prezidențial din 2000 și pentru că a pledat în favoarea căsătoriei gay în fața Curții Supreme. Pe de altă parte, cabinetul său de avocatură apără New York Times într-un proces pentru defăimare.

Potrivit New Yorker, Harvey Weinstein a obținut informații și de la Dylan Howard, director de conținut al American Media Inc., care publică revista de scandal National Enquirer. Unul dintre jurnaliștii de la National Enquirer a sunat-o pe fosta soție a unui regizor care avea o relație amoroasă cu Rose McGowan, Roberto Rodriguez, pentru a obține de la ea comentarii negative despre actriță.

Purtătoarea de cuvânt a lui Harvey Weinstein, Sallie Hofmeister, și David Boies nu au răspuns solicitărilor AFP de a comenta informațiile respective. Sallie Hofmeister a declarat pentru New Yorker: "Este o ficțiune să sugerezi că au existat persoane care au fost vizate sau au făcut obiectul unor eforturi de intimidare", vorbind despre o "conspirație".

Societatea Kroll i-a trimis de altfel lui Harvey Weinstein 11 fotografii în care Rose McGowan și Weinstein apăreau împreună la diferite evenimente la ani de zile după presupusa sa agresare, pentru a discredita acuzațiile acesteia.

Celebra avocată a celebrităților Blair Berk, care face parte din echipa legală a lui Weinstein, a descris aceste metode drept unele obișnuite. "Orice avocat al apărării în penal care se respectă ar ancheta alegații nedovedite pentru a afla dacă ele sunt credibile", a spus ea.

Ronan Farrow, autor al articolului din New Yorker — fiul actriței Mia Farrow și al regizorului Woody Allen — precizează că Weinstein folosea detectivi pentru a-i ancheta pe jurnaliștii care scriau articole negative despre el de ani de zile.

New Yorker mai scrie că foști angajați ai lui Weinstein au fost recrutați sub pretextul fals că ar face cercetări privind "anii de aur ai Miramax", casa de producție cofondată de Harvey Weinstein și de fratele său Bob. În loc de acest lucru, ei au fost folosiți pentru a întocmi liste cu foști angajați și cu actrițe, a-i contacta și a-i intimida.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...