Hawaii: Autoritățile au aprobat construcția unui mega-telescop în vârful unui vulcan considerat sacru de populația nativă

Hawaii: Autoritățile au aprobat construcția unui mega-telescop în vârful unui vulcan considerat sacru de populația nativă

O echipă de oameni de știință a primit, joi, de la autoritățile din Hawaii aprobarea pentru începerea construcției unui telescop în valoare de 1,4 miliarde de dolari în vârful unui vulcan considerat sacru de populația indigenă, fapt ce a stârnit revolta celor care se opun proiectului, informează Reuters.

Comitetul hawaiian pentru terenuri și resurse naturale a aprobat — cu 5 voturi pentru și 2 voturi împotrivă — începerea construcției mega-telescopului Thirty Meter Telescope (TMT) pe Mauna Kea, au anunțat autoritățile printr-un comunicat.

Astronomii consideră că vârful acestui vulcan inactiv este unul dintre cele mai potrivite locuri din care poate fi observat cosmosul, însă nativii din Hawaii susțin că proiectul va tulbura locul pe care îl consideră sfânt și crucial pentru conexiunea lor cu strămoșii și zeitățile.
În urma alegerii locului și a aplicării, în 2009, pentru permiterea începerii construcției, consorțiul format din oameni de știință a primit răspuns pozitiv din partea autorităților, în 2011.

În 2015, Curtea Supremă din Hawaii a anulat decizia susținând că autoritățile nu au urmat procedurile corespunzătoare în ceea ce privește ''contestarea cazului''. Ca urmare, comitetul a fost obligat să reevalueze propunerea luând mai mult în considerare argumentele oponenților săi.

Pe vulcanul care are o înălțime de 4.205 metri se află deja mai multe telescoape, a notat comitetul în hotărârea care cuprinde 345 de pagini.

''Astăzi, Mauna Kea este cel mai bun loc de pe Pământ pentru studierea cerului'', se mai arată în document.
Nativii din Hawaii și ecologiștii intenționează să organizeze proteste în zona vizată și să conteste hotărârea la Curtea Supremă, a declarat Kahookahi Kanuha, cofondator al Institutului pentru Unitate și Eliberare din Hawaii.

Comitetul a prevăzut zeci de condiții consorțiului care cuprinde oameni de știință din Statele Unite, Japonia, India și Canada. De asemenea, acesta trebuie să ofere 1 milion de dolari pe an pentru burse școlare pentru nativii din Hawaii și pentru susținerea altor inițiative cu rol educativ.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean