Hawaii: Autoritățile au aprobat construcția unui mega-telescop în vârful unui vulcan considerat sacru de populația nativă

Hawaii: Autoritățile au aprobat construcția unui mega-telescop în vârful unui vulcan considerat sacru de populația nativă

O echipă de oameni de știință a primit, joi, de la autoritățile din Hawaii aprobarea pentru începerea construcției unui telescop în valoare de 1,4 miliarde de dolari în vârful unui vulcan considerat sacru de populația indigenă, fapt ce a stârnit revolta celor care se opun proiectului, informează Reuters.

Comitetul hawaiian pentru terenuri și resurse naturale a aprobat — cu 5 voturi pentru și 2 voturi împotrivă — începerea construcției mega-telescopului Thirty Meter Telescope (TMT) pe Mauna Kea, au anunțat autoritățile printr-un comunicat.

Astronomii consideră că vârful acestui vulcan inactiv este unul dintre cele mai potrivite locuri din care poate fi observat cosmosul, însă nativii din Hawaii susțin că proiectul va tulbura locul pe care îl consideră sfânt și crucial pentru conexiunea lor cu strămoșii și zeitățile.
În urma alegerii locului și a aplicării, în 2009, pentru permiterea începerii construcției, consorțiul format din oameni de știință a primit răspuns pozitiv din partea autorităților, în 2011.

În 2015, Curtea Supremă din Hawaii a anulat decizia susținând că autoritățile nu au urmat procedurile corespunzătoare în ceea ce privește ''contestarea cazului''. Ca urmare, comitetul a fost obligat să reevalueze propunerea luând mai mult în considerare argumentele oponenților săi.

Pe vulcanul care are o înălțime de 4.205 metri se află deja mai multe telescoape, a notat comitetul în hotărârea care cuprinde 345 de pagini.

''Astăzi, Mauna Kea este cel mai bun loc de pe Pământ pentru studierea cerului'', se mai arată în document.
Nativii din Hawaii și ecologiștii intenționează să organizeze proteste în zona vizată și să conteste hotărârea la Curtea Supremă, a declarat Kahookahi Kanuha, cofondator al Institutului pentru Unitate și Eliberare din Hawaii.

Comitetul a prevăzut zeci de condiții consorțiului care cuprinde oameni de știință din Statele Unite, Japonia, India și Canada. De asemenea, acesta trebuie să ofere 1 milion de dolari pe an pentru burse școlare pentru nativii din Hawaii și pentru susținerea altor inițiative cu rol educativ.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...