Hellvig: Prea mulți politicieni se așteaptă sa primească sugestii de la servicii

Hellvig: Prea mulți politicieni se așteaptă sa primească sugestii de la servicii

Directorul Serviciului Român de Informații a precizat, în timpul unei alocuțiuni susținute la Universitatea Babes Bolyai, că politicienii s-au obișnuit să primească „indicații” din partea serviciilor.

Șeful SRI susține că politicienii așteaptă sugestii din partea serviciilor FOTO: SRI

„Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească indicații sau sugestii despre ce au de făcut. Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, investiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii” , a precizat Eduard Hellving.

Acesta a precizat că „marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică”, pe care o consideră „absolut normală într-o societate democratică”. Mai mult decât atât, acesta susține că „politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse”.

Șeful SRI: Viitorul României vine cu oportunități și riscuri

Directorul SRI a subliniat faptul că „viitorul României vine cu oportunități și cu riscuri. Iar riscurile cele mai importante țin de polarizare și blocajul involuntar în trecut”.

De asemenea, Hellving a precizat că „suntem din ce în ce mai polarizați în societate, iar polarizara, ca și extremismul sau populismul, este un mare risc”.

„Polarizarea este folosită de cei care își doresc o Românie coruptă și instabilă. Tentația soluțiilor extreme este întotdeauna mare în epoci dificile. Validarea rapidă, explicațiile facile, spectacolul gratuit fac parte din arsenalul celor care vor să destabilizeze o societate care încă nu are încredere în ea însăși. Antidotul este concentrarea pe muncă, pe construcție, pe rezultate și recursul permanent la valori. În acest fel, echilibrul devine antidotul extremismelor”, a precizat acesta.

Hellving, despre greșelile SRI

Șeful SRI a susținut că înaintea mandatului său au fost făcute greșeli importante, explicând că știe „păcatele de care este acuzată instituția”, unele reale, altele „atribuite pe nedrept”.

„Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea”, a spus șeful SRI, susținând că schimbarea părerii oamenilor despre un serviciiu secret este și mai complicată și că instituția încearcă să o facă treptat.

Eduard Hellvig a mai spus că știe „și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat”, a mai spus șeful SRI în timpul discursului său, susținând că „marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...