Herson se pregătește pentru iminentul asalt rusesc după o noapte de bombardamente intense

Herson se pregătește pentru iminentul asalt rusesc după o noapte de bombardamente intense

Locuitorii din Herson, oraș-cheie din sudul Ucrainei, își fac provizii de alimente și apă după o nouă noapte de bombardamente rusești intense și înainte de un anunț de stare de asediu de 56 de ore care va începe vineri seara, relatează The Guardian.

Un bătrân ia apă de ploaie dintr-o baltă, în Herson FOTO: EPA-EFE (arhivă)

O parte dintre ucraineni au declarat că au planificat să rămână în casă înainte de starea de asediu și de închiderea planificată a orașului, adăugând că au dormit îmbrăcați, pregătiți să fugă sau s-au dus în adăposturi din cauza intensității atacului rusesc.

Alții au spus că și-au trimis o parte din membrii familiei în afara orașului sau s-au mutat în locuri mai sigure, mai departe de râu, întrucât au spus că anticipează „ceva mare” în următoarele zile, în condițiile în care forțele ucrainene și-au intensificat, de asemenea, bombardamentele asupra pozițiilor rusești.

Violențele din Herson au crescut semnificativ în această săptămână, 23 de persoane fiind ucise miercuri de loviturile rusești în regiune, inclusiv un bombardament mortal asupra unui supermarket care a ucis opt persoane.

Există tot mai multe speculații cu privire la momentul în care va avea loc contraofensiva ucraineană de primăvară, mult așteptată, despre care oficialii au sugerat că ar putea fi iminentă.

Joi dimineață, Andriy Vanin, în vârstă de 54 de ani, a descris situația.

„Locuim în partea de nord a orașului, destul de departe de râu. Nu am putut dormi noaptea trecută”, a spus el. „Până la ora 1 dimineața a fost foarte zgomotos, cu multe bombardamente. După ora 1 dimineața a fost o pauză și am încercat să dormim, apoi, la ora 4.30, artileria ucraineană a început să bombardeze pozițiile rusești de pe malul stâng.

Ieri a trebuit să ies în oraș. Am condus de-a lungul orașului. Eram în apropierea unuia dintre locurile care au fost bombardate. M-am simțit ca și cum aș fi mers pe o lamă de ras. Acum nu mai vreau să ies din casă. De mâine seară vom fi supuși unei stări de asediu anunțată de autorități. Primul lucru este siguranța, dar presupun că acest lucru are legătură cu contraofensiva.

În momentul de față este liniște în cartierul meu. Ieșim să cumpărăm apă potabilă și pâine. Sunt câteva piețe mici în apropiere, dar o vom face repede, cam în jumătate de oră, din cauza bombardamentelor”

Kateryna Symonova, care locuiește în centrul orașului, a deținut un bar înainte de război și acum lucrează la universitatea tehnică.

„A fost foarte zgomotos. Am auzit multe bombardamente. Mari și apropiate și le puteam auzi tot timpul. A fost destul de rău. Tot apartamentul tremura. Am coborât la subsol pentru o vreme după ora 22:00.

Presupunem că vor începe din nou astăzi. Acum închid orașul și cred că asta înseamnă că urmează ceva mare. Avem suficientă mâncare și apă și mi-am trimis părinții din Herson, așa că am rămas doar eu și soțul meu. Acum, chiar dacă starea de asediu nu începe decât mâine seară, majoritatea oamenilor au decis să rămână acasă. Este foarte înfricoșător să ieși afară. Dar este, de asemenea, foarte înspăimântător să stai acasă”, a povestit femeia pentru The Guardian.

„Ieri a fost o zi grea. Ultimul raport pe care l-am avut a fost că o femeie în vârstă de 89 de ani a fost ucisă la ora 20:00, dar de atunci nu am mai auzit de nicio victimă”, a declarat Oleksandr Tolokonnikov, un purtător de cuvânt al administrației regionale din Herson.

Descriind scopul închiderii orașului, acesta a spus că a fost o măsură concepută destinată „sabotorilor” care ar permite forțelor armate ucrainene să atace pozițiile rusești de pe partea cealaltă a râului Dnipro.

„În primul rând, este o măsură de combatere a sabotorilor, dar, de asemenea, în această perioadă, forțele armate ucrainene pot lovi forțele ruse care bombardează orașul. Dacă oamenii sunt în case, armata poate lucra liber”, a declarat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...