Holodomorul, foametea provocată de Stalin în Ucraina anilor '30, calificată ca genocid de Bulgaria

Holodomorul, foametea provocată de Stalin în Ucraina anilor '30, calificată ca genocid de Bulgaria

Parlamentul bulgar a declarat miercuri drept „genocid” foametea provocată în Ucraina în anii '30 ai secolului trecut, de regimul stalinist. Foamete cunoscută ca „Holodomor”, termen care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare.

FOTO Profimedia

În favoarea rezoluţiei au votat 134 din cei 240 de deputaţi ai parlamentului bulgar, relatează agenţia EFE. Împotrivă au votat 25 de deputaţi, toţi din formaţiunea naţionalistă Vazrajdane (Renaşterea). Ceilalţi deputaţi care nu se regăsesc în vot nu au fost prezenţi, printre aceştia numărându-se şi cei din Partidul Socialist Bulgar, formaţiunea cu legături apropiate cu Rusia.

Parlamentul bulgar este profund divizat cu privire la relaţiile cu Rusia, scrie Agerpres. Propunerea de a declara Holodomorul a venit din partea formaţiunilor pro-occidentale Bulgaria Democratică şi partidul conservator GERB.

Aceste două partide se numără de asemenea printre cele care au susţinut rezoluţia adoptată în decembrie de parlamentul bulgar de a oferi ajutor militar Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Rezoluţia adoptată miercuri de legislativul bulgar prevede că ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie va fi declarată Zi de Omagiere şi Amintire a victimelor Holodomorului. Parlamentul European a declarat pe 15 decembrie Holodomorul drept genocid.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima