Holodomorul, foametea provocată de Stalin în Ucraina anilor '30, calificată ca genocid de Bulgaria

Holodomorul, foametea provocată de Stalin în Ucraina anilor '30, calificată ca genocid de Bulgaria

Parlamentul bulgar a declarat miercuri drept „genocid” foametea provocată în Ucraina în anii '30 ai secolului trecut, de regimul stalinist. Foamete cunoscută ca „Holodomor”, termen care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare.

FOTO Profimedia

În favoarea rezoluţiei au votat 134 din cei 240 de deputaţi ai parlamentului bulgar, relatează agenţia EFE. Împotrivă au votat 25 de deputaţi, toţi din formaţiunea naţionalistă Vazrajdane (Renaşterea). Ceilalţi deputaţi care nu se regăsesc în vot nu au fost prezenţi, printre aceştia numărându-se şi cei din Partidul Socialist Bulgar, formaţiunea cu legături apropiate cu Rusia.

Parlamentul bulgar este profund divizat cu privire la relaţiile cu Rusia, scrie Agerpres. Propunerea de a declara Holodomorul a venit din partea formaţiunilor pro-occidentale Bulgaria Democratică şi partidul conservator GERB.

Aceste două partide se numără de asemenea printre cele care au susţinut rezoluţia adoptată în decembrie de parlamentul bulgar de a oferi ajutor militar Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

Rezoluţia adoptată miercuri de legislativul bulgar prevede că ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie va fi declarată Zi de Omagiere şi Amintire a victimelor Holodomorului. Parlamentul European a declarat pe 15 decembrie Holodomorul drept genocid.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...