Hong Kong trebuie să fie liber să comemoreze victimele evenimentelor din piaţa Tiananmen, susţine UE

Hong Kong trebuie să fie liber să comemoreze victimele evenimentelor din piaţa Tiananmen, susţine UE

China trebuie să le permită oamenilor din Hong Kong şi Macao să comemoreze victimele înăbuşirii revoltei din piaţa Tiananmen din 1989 şi demonstranţii pro-democraţie din Beijing, a anunţat miercuri Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

''Această comemorare este un semnal că libertăţile fundamentale continuă să fie protejate'', a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene în conferinţa de presă cotidiană, remarcând restricţiile impuse de China, precum interzicerea adunărilor, pentru a limita răspândirea COVID-19.

''Suntem încrezători că oamenii din Hong Kong şi Macao vor fi totuşi liberi să marcheze aniversarea în mod adecvat. Un angajament clar de a respecta deplin drepturile şi libertăţile garantate este acum mai important ca oricând în lumina recentelor evoluţii'', a spus ea.

Joi se împlinesc 31 de ani de când trupele chineze au deschis focul asupra studenţilor care manifestau în piaţa Tiananmen şi în jurul acesteia. Autorităţile de la Beijing interzic orice comemorare publică a acelor evenimente în partea continentală a Chinei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor