HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo despre mai multe domenii de colaborare dintre cele două țări, inclusiv Parteneriatului Strategic și cooperarea în cadrul NATO. Bogdan Aurescu a argumentat în favoarea accederii României în programul Visa Waiver, potrivit Mediafax.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 20 noiembrie 2019, o întrevedere cu secretarul de stat american, Michael R. Pompeo, în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO de la Bruxelles, aceasta fiind prima întrevedere între cei doi șefi ai diplomațiilor română și americană, de la preluarea mandatului noului Guvern al României. Cu această ocazie, șeful diplomației române a reiterat determinarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Premierului Ludovic Orban și a Guvernului României, precum și a sa personală de a dezvolta și aprofunda Parteneriatul Strategic bilateral și de a imprima un plus de eficiență cooperării sectoriale cu SUA. (...) Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a argumentat în favoarea accederii României, partener strategic și aliat dedicat al SUA, în programul Visa Waiver”, se arată într-un comunicat al MAE, remis, miercuri, Mediafax.

Ministrul Aurescu l-a invitat pe Mike Pompeo să facă o vizită în România, invitație care a fost „primită cu deschidere” de Pompeo.

Bogdan Aurescu: Este necesară creșterea prezenţei militare americane în România

Oficialul din Guvern a declarat că este necesară creșterea prezenţei militare americane în România, „în contextul volatil de securitate din regiunea Mării Negre”, potrivit MAE.

„Totodată, a reiterat angajamentul ferm al noului Guvern de la București pentru partajarea echitabilă a responsabilităților, confirmând continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare și participarea României la misiuni militare externe, aspect apreciat în mod deosebit de Secretarul de stat Pompeo", mai arată Ministerul.

Bogdan Aurescu a dat asigurări cu privire la prioritatea acordată de noul Guvern operaționalizării celor două memorandumuri de înțelegere semnate recent de România și SUA, în privința cooperării în domeniul nuclear civil și infrastructură 5G.

„Cei doi înalți oficiali au trecut în revistă agenda reuniunii ministeriale NATO și au evidențiat importanța avansării procesului de adaptare a Alianței, în pas cu evoluțiile din contextul de securitate din spațiul euro-atlantic. În acest context, ministrul român a subliniat importanța implementării pachetului privind Marea Neagră, adoptat de miniștrii de externe aliați în luna aprilie a acestui an, la Washington. În acest cadru, a menționat importanța creșterii participării aliate la Brigada Multinaționala din România, precum și sporirea prezentei navale aliate în Marea Neagră, respectiv a patrulărilor aeriene", mai arată comunicatul.

De asemenea, ministrul român de externe a făcut o prezentare sintetică a situației politice din Republica Moldova și a subliniat importanța dosarului transnistrean pentru securitatea României și a NATO.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...